Trump plánuje velkolepou vojenskou přehlídku. Chce překonat francouzské oslavy Dne Bastily

Horizont ČT24: Trump chce velkou vojenskou přehlídku (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump chce ve Washingtonu uspořádat velkou vojenskou přehlídku. Podle amerických médií se nechal inspirovat v létě na Dnu Bastily ve Francii a hodlá připravit ještě větší a působivější představení než Paříž. Spojené státy ale pořádají taková defilé jen výjimečně, a prezident proto svým plánem část lidí nadchl a zbytek pobouřil.

Oslavy Dne Bastily, který je neodmyslitelně spjatý s velkolepou vojenskou přehlídkou, doprovázely loni v létě přelety stíhačů, těžká technika a více než tři tisíce vojáků v ulicích Paříže. Americký prezident Trump sledoval slavnostní defilé po boku svého francouzského protějšku Emmanuela Macrona a atmosféra přehlídky na něj očividně velmi zapůsobila.

Po necelých sedmi měsících totiž oznámil, že se vydá ve francouzských stopách, ale vtiskne jim americké dimenze. „Byla to jedna z největších přehlídek, kterou jsem kdy viděl. Musíme se pokusit také o takovou a ještě ji překonat,“ rozhodl se Trump. 

Úkolem pověřil šéf Bílého domu ministerstvo obrany. Přehlídku v hlavním městě by Trump rád ještě letos. V USA se přitom podobné akce tradičně konají jen po vítězstvích, na konci válek. Bílý dům chce tuhle praxi změnit. „Prezident Trump neskutečně podporuje členy skvělé americké armády, kteří každý den riskují své životy, aby udrželi naši zemi v bezpečí,“ uvedla podle BBC mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová. 

Snahu trumfnout Francii ale kritizuje opozice i někteří váleční veteráni. Ti Trumpovi vzkázali, že se snaží napodobit despoty z banánových republik. „Máme co do činění s napoleónstvím,“ uvedla například demokratická kongresmanka Jackie Speierová.

Trump řešil velikost jaderného tlačítka i publika při inauguraci

Zdá se, že dimenze mají pro amerického prezidenta mimořádný význam. Na začátku roku dal severokorejskému vůdci Kim Čong-unovi jasně najevo, kdo má větší jaderný arzenál. „Mohl by mu někdo z jeho vysáté a vyhladovělé země laskavě oznámit, že i já mám jaderné tlačítko, ale je mnohem větší a mocnější než to jeho, a mé tlačítko funguje!“ napsal tehdy na Twitteru.

O velikost se hrálo i na úplném začátku Trumpova mandátu. Podle Bílého domu sledoval právě jeho inauguraci největší počet diváků v historii. „Rozhlédl jsem se a vypadalo to, že na té ploše je milion, milion a půl lidí,“ tvrdil Trump.

I letmé srovnání s rokem 2009, kdy přísahal věrnost Americe Barack Obama, ale vypovídá o něčem jiném. Někdejší mluvčí Trumpovy administrativy Sean Spicer nicméně trval na svém. „Šlo o největší počet diváků, který kdy sledoval inauguraci. Tečka,“ řekl tehdy Spicer.

Co se týká parametrů vojenských přehlídek, tak Francii v mnohém předčí státy jako je Rusko nebo Čína. Přeborníkem v oboru ale zůstává majitel menšího červeného tlačítka – Severní Korea.