Češce v Pákistánu opět prodloužili vazbu. Podle médií se přiznala, že v minulosti pašovala

Pákistánský soud prodloužil o dalších osm dní vazbu Češce, která byla v zemi zadržena na letišti v Láhauru s devíti kilogramy heroinu. Informoval o tom pákistánský zpravodajský server samaa.tv. Mluvčí českého ministerstva zahraničí Irena Valentová zprávu potvrdila. Podle pákistánských médií se žena k pašování heroinu přiznala, česká strana takovou informaci nemá.

Vyšetřování případu pákistánskými celníky podle Valentové nadále pokračuje. „Dokud nebude ukončeno, nebude stanoven ani termín soudu, který by měl posuzovat vinu, případně stanovit výši trestu,“ sdělila Valentová.

Dodala, že soudnímu jednání je vždy přítomen zástupce české diplomacie, který sleduje, zda jednání probíhá podle mezinárodních standardů.

Podle pákistánského serveru samaa.tv Češka vypověděla, že Pákistán navštívila již v minulosti s cílem převážet heroin. Řekla rovněž, že někdo z jejích přátel se pašováním drog zabývá. Při činu jí prý pomáhali také někteří Pákistánci.

Mluvčí české diplomacie Valentová ale uvedla, že tuto informaci pákistánských médií o výpovědi Češky potvrdit nemůže.

Heroin v kufru

Devět kilogramů heroinu našli celníci u Češky v kufru. Žena dříve prohlašovala, že o předmětech ukrytých v zavazadle věděla, netušila však, že jde o heroin. Při předběžném výslechu v lednu česká občanka řekla, že je v Pákistánu již počtvrté.

Pákistánští celníci Češku zadrželi poté, co prošla přes dvě kontrolní stanoviště protidrogových jednotek cestou na let do Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech, odkud se podle pákistánského tisku chystala pokračovat dále do Irska.

Za pašování drog jsou v Pákistánu obvykle velmi vysoké tresty, výjimkou není ani trest smrti. Ten se ale podle české diplomacie zpravidla neuplatňuje vůči cizincům.

  • Postihy za pašování drog i podmínky bývají mnohdy velmi tvrdé. Mediálně známým se stal případ Emila Novotného, který byl v Thajsku odsouzen za pokus o propašování více než pěti a půl kilogramu heroinu do Kambodži. S dvěma a půl kilogramy téže drogy byl na letišti zadržen další Čech Radek Hanykovics. Oba byli odsouzeni k 50 letům za mřížemi.
  • Pět dekád měli strávit v obávané thajské věznici Bang Kwang. Za každý, byť sebemenší kázeňský prohřešek byli zbiti bambusovými tyčemi. Spali na rohožce na betonové zdi. Vězni neměli přístup k lékům ani lékařské péči, stravu by Evropan popsal jako nepoživatelnou.
  • Po několika letech se české ambasádě podařilo vyjednat, aby si oba pašeráci mohli zbytek trestu odsedět v České republice. V roce 2004 byli eskortováni do vlasti, vrátili se však s podlomeným zdravím. Hanykovicsovi byl po roce výkon trestu přerušen, v roce 2007 zemřel. Novotnému v roce 2008 zbytek trestu prominul tehdejší prezident Václav Klaus.
  • Zdroj: lidovky.cz