Nerušte íránskou jadernou dohodu, apeluje EU na Trumpa. O dalším osudu sankcí se rozhodne v pátek

Británie, Francie, Německo a EU ve čtvrtek ve společném prohlášení vyzvaly Spojené státy, aby nevypovídaly jadernou dohodu s Íránem. Podle zemí EU má Írán právo na prosperitu, kterou by znovu zavedení sankcí ze strany USA mohlo ohrozit. O tom, zda sankce nadále zůstanou zmírněné, má rozhodnout americký prezident Donald Trump v pátek.

Írán v roce 2015 podepsal se šesti světovými mocnostmi dohodu, v níž se zavázal omezit svůj jaderný program výměnou za zrušení protiíránských hospodářských sankcí, které s tímto programem byly spojeny. Trump ale dlouhodobě hrozí, že sankce znovu zavede. Ve čtvrtek se proto sešly v Bruselu špičky evropské diplomacie, aby vyslaly USA vzkaz na podporu Íránu.

„Jaderná dohoda je zcela neodmyslitelná, nemá žádnou alternativu,“ zdůraznil po setkání se svým britským a německým protějškem a šéfkou evropské diplomacie francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian. „Netajíme se jinými neshodami, které (s Íránem) máme,“ dodal nicméně.

  • Írán se zavázal k tomu, že o dvě třetiny sníží počet svých centrifug na obohacování uranu, a to během deseti let.
  • Samotné zásoby nízko obohaceného uranu se sníží na 300 kilogramů.
  • Inspekce OSN bude mít přístup k pravidelným kontrolám zařízení.
  • Poté, co inspektoři potvrdili dodržování dohod, byly zrušeny sankce OSN, USA a Evropské unie.
  • Více podrobností o dohodě.

Ještě před setkáním německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel požádal Spojené státy, aby oddělily svůj přístup k mezinárodní jaderné dohodě s Íránem od otázky íránského balistického programu a vojenského zapojení v regionu. „Měli bychom oddělit tyto dvě věci (…), chceme jadernou dohodu s Íránem zachovat,“ řekl Gabriel s tím, že otázka zapojení Íránu v regionu by se měla řešit mimo dohodu.

Gabriel, který od loňského nástupu prezidenta Trumpa do funkce nešetřil ohledně americké zahraniční politiky kritikou, zároveň podotkl, že souhlasí s USA v tom, že je důležité věnovat se otázkám týkajícím se íránské strategie v Jemenu, Sýrii a Libanonu.

Trump dohodu dlouhodobě kritizuje a tvrdí, že je jednou z nejhorších, jaké kdy Spojené státy uzavřely. Trump je ze zákona povinen každých 90 dnů informovat Kongres, zda Írán dohodu dodržuje a zda dohoda odpovídá zájmům USA. V říjnu šéf Bílého domu ale odmítl znovu potvrdit, že Írán smlouvu respektuje. Očekávalo se, že o dalším osudu dohody rozhodne Kongres, její budoucnost ale zůstává nejistá.

Írán o zachování dohody stojí. „Pokud Američané nedostojí svým závazkům a nepodepíší stávající podmínky, vnímáme to jako porušení dohody. V takovém případě bude islámská republika adekvátně reagovat,“ vzkázal mluvčí íránské organizace pro atomovou energii (AEOI) Behrouz Kamalvandi. Odkázal tak na to, že pokud USA na Írán znovu uvalí sankce, Teherán má potřebnou kapacitu k masivnímu navýšení množství obohacovaného urania.

Pro dohodu se vyjádřilo také Rusko. „Budeme nadále bránit životaschopnost tohoto programu a jeho velký význam pro zajišťování stability v regionu. A budeme řešit problémy související s nešířením zbraní hromadného ničení,“ uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Špičky diplomacie podpoří stávající jadernou dohodu s Íránem (zdroj: ČT24)

Trump se musí do pátku 12. ledna rozhodnout, zda potvrdí, že Írán dohodu dodržuje. To, že pro Írán platí zmírněný režim sankcí, musí Bílý dům potvrdit několikrát ročně. Jeho mluvčí vzkázala, že prezident zatím zvažuje všechny možnosti. „Myslím, že prezident dal jasně najevo, že podporuje íránský lid. V otázce sankcí a podpisu zvažujeme všechny možnosti. Prezident se zatím nerozhodl – i on má zatím všechny varianty na stole,“ uvedla Sarah Huckabee Sandersová.