USA zarazily vojenskou pomoc Pákistánu. Odvděčili se jen lží a podvody, napsal Trump

Události: Trump tvrdě kritzuje Pákistán (zdroj: ČT24)

Americká vláda znovu pozastavila vojenskou pomoc Pákistánu v hodnotě víc než čtvrt miliardy dolarů (5,4 miliardy korun), kterou měl Islámábád dostat už loni. Americká velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová to zdůvodnila tím, že administrativa prezidenta Donalda Trumpa nebude trpět dvojí hru Pákistánu, který podle Washingtonu poskytuje útočiště teroristům. Podporu určenou Pákistánu pozastavila Trumpova vláda poprvé loni v srpnu. Bílý dům následně oznámil, že připravuje další kroky, které mají Pákistánce přimět k tvrdšímu postupu proti teroristům.

Trump na Nový rok ve svém prvním letošním tweetu Pákistán obvinil, že poskytuje útočiště teroristům.

„Spojené státy v posledních 15 letech bláhově poskytly Pákistánu víc než 33 miliard dolarů. Neodvděčil se nám ničím jiným než lží a podvody. Vnímají naše vedení jako hlupáky. Poskytli zázemí teroristům, které naháníme v Afghánistánu, pomohli nám velmi málo. S tím je konec!“ uvedl Trump na Twitteru.

Podle činitele americké Národní bezpečnostní rady odvolává, dal prezident kritikou Islámábádu jasně najevo, že „USA očekávají od Pákistánu rozhodné akce v boji s terorismem na svém území“. Washington prý doufá, že „podpora jihoasijské strategie (USA) nakonec určí směr vzájemných vztahů včetně budoucí spolupráce v bezpečnostní oblasti“.

Americká stanice CNN ale zároveň připomněla nedávné pochvalné vyjádření Trumpa na adresu Pákistánu poté, co Taliban loni v říjnu propustil několik amerických rukojmí. „Je to velmi pozitivní moment v našich vzájemných vztazích,“ uvedl tehdy a ocenil spolupráci s pákistánskými bezpečnostními složkami.

Dvojí hra Pákistánu je nepřijatelná, USA plánují další kroky

Nikki Haleyová
Zdroj: ČTK/AP/Richard Drew

Haleyová podle agentury Reuters prohlásila, že jsou očividné důvody pro to, aby USA pomoc asijské zemi pozastavily. „Pákistán roky hraje dvojí hru,“ řekla americká velvyslankyně. „Čas od času s námi spolupracují a rovněž poskytují úkryt teroristům, kteří na naše jednotky útočí v Afghánistánu,“ uvedla s tím, že pro Trumpovu administrativu je takové počínání nepřijatelné. „Očekáváme od Pákistánu daleko větší spolupráci v boji proti terorismu,“ dodala.

Zmrazení vojenské pomoci je podle mluvčí Bílého domu Sarah Sandersové jedním z chystaných kroků. „Protože víme, že se mohou v boji proti terorismu více snažit, je naším cílem, aby tak činili,“ řekla novinářům. Upozornila také, že v nadcházejících dvou dnech Spojené státy přikročí k dalším akcím, kterými chtějí Pákistán přimět k většímu úsilí. 

Znepokojení USA vyvolávají zejména aktivity pákistánské rozvědky ISI, kterou velení americké armády označuje za spojence teroristů. USA vyčítají Pákistánu neochotu aktivně postupovat proti militantním islamistickým skupinám působícím v Afghánistánu, jako je hnutí Taliban nebo síť Hakkání.

Pákistán si předvolal velvyslance

Pákistánské ministerstvo zahraničí si předvolalo velvyslance USA Davida Halea, aby Trumpův poslední tweet vysvětlil. To potvrdila i americká ambasáda. „Velvyslanec David Hale byl pozván v pondělí večer na pákistánské ministerstvo zahraničí. Šel tam a setkal se s jeho představiteli. K průběhu setkání nemáme žádný komentář,“ sdělila ambasáda.

O tweetu amerického prezidenta má v úterý jednat také pákistánská vláda. Ve středu se sejdou nejvyšší civilní a vojenští představitelé země, aby diskutovali o zhoršujících se vztazích se Spojenými státy, napsala agentura Reuters.