Americká armáda začne přijímat transgenderové osoby, soudy zrušily zákaz vydaný Trumpem

Americká armáda začne od pondělí 1. ledna přijímat do svých řad rovněž osoby se změněným pohlavím. Oznámilo to v pátek americké ministerstvo obrany. V platnost tak vstoupí dřívější rozhodnutí Pentagonu, které chtěl svým nařízením zvrátit prezident Donald Trump.

Přijímaní osob se změněným pohlavím do americké armády mělo na základě nařízení vlády předchozího prezidenta Baracka Obamy začít platit už letos v červenci. Trumpův ministr obrany James Mattis ale tento termín odložil na 1. ledna 2018. Letos v srpnu Trump přijímání transgenderových osob do americké armády zakázal a vyzval Pentagon, aby se vypořádal s transgenderovými osobami, které už v armádě jsou.

Trump zákaz zdůvodnil mimo jiné rozvratem, který by podle něj osoby se změněným pohlavím v armádě způsobily. Dekretem vyvolal rozhořčenou reakci transgenderových osob, stejně jako dalších skupin s menšinovou sexuální orientací.

Několik vojáků se změněným pohlavím napadlo Trumpův dekret u soudu s tím, že porušuje práva daná americkou ústavou. Několik federálních soudů jim vyhovělo s tím, že ústava Spojených států zaručuje rovné zacházení. Trump se proti tomu odvolal, ale minulý týden dva federální soudy odvolání zamítly. Advokáti vojáků očekávali, že Trump se odvolá k nejvyššímu soudu. V pátek ale ministerstvo spravedlnosti oznámilo, že tak neučiní.

Nicméně osoby, které absolvovaly změnu pohlaví, nebudou mít cestu do řad armády snadnou. Musejí doložit potvrzení lékařů, že byly ve svém zvoleném pohlaví v posledních 18 měsících „klinicky stabilní“ a nevykazují známky významnějšího sociálního nebo profesního postižení.

Transgenderové osoby mohly sloužit v ozbrojených silách USA od loňského července díky tomu, že tehdejší ministr obrany Ashton Carter zrušil do té doby platný zákaz. Podle amerických studií působí v americké armádě v aktivní službě 2500 až 7000 transgenderových osob, v armádních zálohách pak dalších 1500 až 4000.

Nejznámější transgenderovou osobou v americké armádě byla Chelsea Manningová, která ještě jako vojín Bradley Manning poskytla serveru WikiLeaks tajné armádní a diplomatické dokumenty. Odpykala si sedm let vojenského vězení a letos v květnu byla propuštěna.