K Trumpovi se připojí Guatemala. Velvyslanectví chce nově v Jeruzalémě

Guatemala přesune svou ambasádu v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma, rozhodl prezident Jimmy Morales. Pokyn k přípravě stěhování vydal poté, co stejný krok oznámil americký prezident Donald Trump. Spojené státy kvůli tomu čelí kritice nejen na Blízkém východě, ale i na půdě OSN.

Morales na Facebooku napsal, že se rozhodl ambasádu přestěhovat poté, co si promluvil s izraelským premiérem Benjaminem Netanyahuem. Kdy tak učiní, ale není jasné. „Další státy uznají Jeruzalém (jako hlavního město Izraele) a oznámí přesun své ambasády. Učinila tak již druhá země a já opakuji: toto je pouhý začátek,“ reagoval Netanjahu.

Deník The Times of Israel citoval náměstkyni izraelského ministra zahraničí Cipi Hotovelyovou, podle níž se k obdobnému kroku chystá dalších nejméně deset zemí. Státy, s nimiž Izrael vede o možném přesunu ambasád rozhovory, ale Hotovelyová nejmenovala. Podle místní televize se přestěhování svého velvyslanectví chystá ohlásit Honduras. S touto zemí má Izrael velmi blízké vztahy.

Předseda izraelského parlamentu Juli Edelstein řekl, že o přesunu ambasád s ním mluvili šéfové parlamentů dvou dalších zemí. Zpravodajský server Walla uvedl, že podporu tomuto záměru vyjádřili zástupci Slovenska a Rumunska a ve svých zemích pracují na jeho uskutečnění.

The Times of Israel píše, že také „Česká republika uznala západní Jeruzalém“ jako hlavní město Izraele. Prezident Miloš Zeman se nedávno sice vyslovil pro přesun českého velvyslanectví, premiér Andrej Babiš je ale proti. Evropská unie trvá na tom, že Jeruzalém by měl být hlavním městem Izraele i Palestiny. 

Americký prezident Donald Trump uznal v prosinci Jeruzalém jako hlavní město Izraele, čímž ustoupil od dlouholeté politiky USA a pobouřil jak arabský svět, tak i svoje západní spojence. Přesun ambasády ale zatím odložil o půl roku, jak Washington činil i v předchozích letech.

Guatemala hlasovala proti rezoluci odsuzující Trumpův krok

Ve čtvrtek Valné shromáždění OSN přijalo nezávaznou rezoluci, která odsuzuje rozhodnutí Spojených států uznat Jeruzalém za hlavní město Izraele. Pro návrh hlasovalo 128 zemí, proti bylo devět včetně Guatemaly, 35 států včetně České republiky se zdrželo.

Trump před hlasováním pohrozil, že státy, které budou proti Washingtonu hlasovat, přijdou o americkou finanční podporu. Guatemala je přitom příjemcem velké finanční podpory USA, upozornila agentura Reuters.

Netanjahu se po Trumpovu kroku hodně mezinárodně angažuje, aby i další země uznaly Jeruzalém za izraelskou metropoli. Při příležitosti Vánoc vydal na Twitteru poselství na pro turisty mířící na posvátná křesťanská místa – „vítejte v izraelském hlavním městě Jeruzalémě,“ uvedl mimo jiné. Evropskou unii ale při návštěvě Bruselu nepřesvědčil.

Katolický zástupce v Betlémě znovu kritizoval Trumpa

Trumpa kritizoval za jeho rozhodnutí v rámci půlnoční mše v Betlémě římskokatolický administrátor jeruzalémského patriarchátu Pierbattista Pizzaballa. „Jeruzalém je městem míru. Nemůže ale být míru, pokud je jedna strana vyloučena,“ zdůraznil Pizzaballa s poukazem na to, že o vyhlášení města za svou metropoli usilují i Palestinci pro svůj budoucí samostatný stát.

Pizzaballa řekl, že je nadále nutné se opírat o zásadu, která zdůrazňuje, že Jeruzalém musí být městem „dvou národů a tří náboženství“. „Modleme se za Jeruzalém,“ řekl zdůraznil v přítomnosti palestinského vůdce Mahmúda Abbáse.

Radikální hnutí Hamás, které od roku 2007 ovládá Pásmo Gazy, po Trumpově prohlášení vyhlásilo další intifádu, tedy povstání proti Izraeli. Sám Abbás prohlásil, že USA se tímto krokem diskvalifikovaly jako prostředník mírového procesu na Blízkém východě.