V domě zakladatele Boko Haram má být muzeum terorismu. Aktivisté nápad kritizují

Úřady nigerijského státu Borno chtějí zřídit muzeum v rodném domě zakladatele teroristické organizace Boko Haram. Doufají, že to podpoří zájem turistů o tuto část Nigérie, kde Boko Haram působí. Turistickým centrem se má stát také les Sambisa, kde skupina měla základnu. Kritici tohoto plánu poukazují na to, že tím stát Borno zajistí nesmrtelnost Mohammedovi Jusufovi, který Boko Haram v roce 2002 založil.

Při útocích spáchaných touto skupinou zahynulo na 20 tisíc lidí, z domovů uprchlo podle některých údajů tři a čtvrt milionu obyvatel země. „Neměl by se využívat dům někoho, kdo zabíjel,“ řekl k záměru státu Borno právník zabývající se lidskými právy Anthony Agholahon. Kritici tvrdí, že by země měla spíš vybudovat muzeum těm, kteří proti teroristům bojovali.

Nigerijská vláda tvrdí, že v boji proti Boko Haram vítězí. Mohammed Bulama, který ve státě Borno odpovídá za problematiku vnitra, informací a kultury, řekl, že v Jusufově domě v Maiduguri bude zřízeno muzeum, které zdokumentuje „vše, co se stalo v souvislosti“ s Boko Haram, aby se informace zachovaly pro budoucí generaci.

Jusuf založil organizaci se záměrem postavit se západnímu stylu výuky a prosazovat dodržování striktního islámu včetně práva šaría. Teroristické útoky skupina zahájila až o sedm let později s cílem zřídit na severu Nigérie islámský stát. Začaly bombové atentáty, střety s policií, únosy a útoky na školy, křesťanské kostely či symboly státu. 

Jusuf byl zatčen a ve vazbě v roce 2009 zemřel, skupině se podařilo rozšířit svou činnost i do sousedních zemí. Ovládla třeba některé oblasti v Nigeru, Čadu a Kamerunu. Pod kontrolu radikálů se dostala řada měst a oblastí na severovýchodě Nigérie, odkud se stáhla armáda.

Sto unesených školaček se stále pohřešuje

V polovině dubna 2014 unesli teroristé z Boko Haram nedaleko města Chibok ve státě Borno na severovýchodě země přes 270 školaček, což vyvolalo protesty na celém světě.

Padesáti sedmi uneseným se podařilo do několika hodin uprchnout, později byly osvobozeny dvě školačky. V říjnu 2016 pustili únosci na svobodu 21 dívek, letos v květnu pak dalších 82. Z unesené skupiny se stále asi sto mladých žen pohřešuje. 

V lese Sambisa, kam byly uneseny studentky, podle Bulamy vznikne turistické centrum, „které světu zprostředkuje, co se (při únosu) stalo“.