Sedmdesát let spolu. Alžběta a Philip slaví platinové jubileum

Královský pár slaví platinové výročí svatby (zdroj: ČT24)

Britská královna Alžběta II. a její manžel princ Philip slaví 70. výročí svatby. Buckinghamský palác při této příležitosti zveřejnil jejich nový oficiální portrét. Oslava první platinové svatby v historii britské královské rodiny se obejde bez veřejných akcí.

Alžběta a Philip se poprvé setkali v roce 1934 na svatbě jeho bratrance. S poručíkem válečného námořnictva a princem řeckým a dánským si princezna Alžběta dopisovala celou válku, než známost přerostla ve vztah.

Alžbětini rodiče mu nejdřív nepřáli, ale Philip si je dokázal získat svou přímostí, charakterem a humorem. „Bez prince Philipa by královna měla velmi těžký a osamělý život. Je jí stoprocentní oporou po celý manželský život,“ říká autorka knih o královské rodině Claudia Josephová.

Svatba budoucí královny Alžběty a prince Philipa
Zdroj: ČTK/PA

Vzali se ve Westminsterském opatství 20. listopadu 1947, kdy bylo nevěstě jednadvacet  a ženichovi šestadvacet let. Dva roky po skončení války šlo o jednu z mála příležitostí k oslavě.

Královské veselky se zúčastnily dvě tisícovky pozvaných hostů včetně řady státníků a členů královských rodin z celého světa. V ulicích Londýna přihlížely desítky tisíc lidí.

Poklidný manželský život trval jen pět let

Velkou zkouškou byl pro pár už rok 1952, kdy Alžběta usedla na trůn. Její manžel se vzdal kariéry u námořnictva a musel se naučit chodit o krok pozadu. Manželství přestálo i dlouhé měsíce odloučení, kdy Philip absolvoval zámořská turné a Alžběta zůstávala kvůli královským povinnostem v Londýně.

„Vždy to byl velmi silný partnerský vztah prodchnutý pevnou láskou. Lidé, kteří je dobře znají, vám řeknou, že dnes jsou do sebe stejně zamilovaní jako před sedmdesáti lety,“ dodává další znalec královské rodiny Christopher Warwick.

Alžbětu a Philipa vážou i společné zájmy: láska k přírodě, sportu a koním. Společný mají i smysl pro humor.

„Celé ty roky byl, jednoduše řečeno, mou silou a oporou,“ pochválila Alžběta svého chotě při zlatém výročí v roce 1997. „Královna je obdařena neobvykle velkou dávkou tolerance,“ poodhalil Philip tajemství úspěchu jejich manželství.

Oficiální portrét Alžběty II. a prince Philipa k platinovému výročí svatby
Zdroj: Reuters//Matt Holyoak

Portrét se skarabeem od manžela

Portrét pořízený k platinovému výročí zachycuje královnu ve stejné róbě, kterou si vzala před deseti lety na bohoslužbu k výročí diamantové svatby, a to i se zlatou broží ve tvaru skarabea s rubínem a diamantem, kterou jí daroval Philip v roce 1966.

Pár je na snímku před portréty krále Jiřího III. a královny Šarloty, kteří spolu žili 57 let, což je druhé nejdelší královské manželství.

Alžběta II. a princ Philip mají čtyři děti, osm vnoučat a pět pravnoučat. Příští rok očekává královská rodina další přírůstek. Manželce prince Williama Catherine se má na jaře narodit třetí potomek.

Historik Kovář: Svatba nebyla vzhledem k poválečné situaci okázalá, i tak ji ale někteří kritizovali jako příliš velkolepou (zdroj: ČT24)