Belgický soudce propustil Puigdemonta z vazby, stále mu ale hrozí vydání do Španělska

Belgický soud propustil z vazby odvolaného katalánského premiéra Carlese Puigdemonta a čtyři bývalé ministry, na které Madrid vydal evropský zatykač. Soudce teď bude rozhodovat, jestli se zatýkacím rozkazem bude řídit. Politikům hrozí ve Španělsku až 25 let vězení kvůli protiústavnímu vyhlášení nezávislosti autonomního regionu.

Soudce se rozhodl pětici podmínečně propustit. Soud ale ještě bude rozhodovat, zda uplatní evropský zatýkací rozkaz, uvedla vlámská televize VRT.

„Na svobodě a bez kauce. Naše myšlenky směřují ke kolegům nespravedlivě uvězněným státem, jemuž jsou demokratické postupy vzdálené,“ napsal Puigdemont na Twitteru na adresu španělské justice a osmi členů sesazené katalánské vlády, kteří jsou od čtvrtka ve španělské vazební věznici kvůli obvinění ze vzpoury.

Puigdemont i další bývalí ministři nesmí Belgii opustit bez povolení a úřadům jsou povinni poskytnout podrobnosti o svém ubytování. Belgická prokuratura potvrdila, že výslech pětice Katalánců se uskuteční 17. listopadu. Slyšení bude neveřejné, uvedla prokuratura v prohlášení. Už v úterý se do Bruselu chystá okolo dvou stovek starostů katalánských obcí a měst, kteří chtějí protestovat proti uvěznění členů sesazené katalánské vlády a dostat celou věc do širšího mezinárodního povědomí.

Puigdemont a ostatní politici jsou v Belgii už týden. Odjeli tam poté, co je španělská vláda sesadila kvůli jednostrannému vyhlášení nezávislosti ze strany Katalánska. Expermiér „má velmi jasno v tom, že chce až do voleb mít možnost veřejně vystupovat“, což by ve Španělsku kvůli jeho očekávanému uvěznění nebylo možné, sdělil jeho advokát.  

Odvolaný katalánský premiér již dříve oznámil, že hodlá s belgickou justicí plně spolupracovat. Pokud by se proti případnému rozhodnutí o vydání do Španělska odvolal, mohl by vzhledem k zákonným lhůtám zůstat v Belgii více než dva měsíce, tedy i v době předčasných voleb do katalánského parlamentu.

Politolog Bořivoj Hnízdo se obává, že stíhání separatistů může vést ještě k větší polarizaci mezi zastánci nezávislosti a stoupenci jednotného Španělska. „Zdá se, že čtyřicet let kompromisu ve Španělsku po Frankovi trochu končí,“ konstatoval Hnízdo.

Šéf katalánské větve Podemos založil novou separatistickou stranu

Z čela katalánské strany Podem, která je tamní větví španělské partaje Podemos, odešel Albano Dante Fachin. K odchodu z vedení strany ho vyzval vůdce celošpanělské organizace Pablo Iglesias, kterému vadil Fachinův separatismus.

„Do voleb 21. prosince nepůjdu s jednou stranou, ale pokud by se nám podařilo vytvořit nějakou společnou frontu, té se zúčastníme,“ reagoval Fachin na svůj odchod z Podem s tím, že registroval novou stranu, která by se chtěla podílet na předvolební koalici s hlavními separatistickými formacemi.

Předčasné regionální volby jsou vypsány na 21. prosince. Puigdemont již vyzval katalánské separatistické strany k vytvoření volební koalice, jejímž cílem bude osvobození politických vězňů a vytvoření katalánské republiky.

Jenže podle aktuálních průzkumů by katalánské separatistické strany mohly v předčasných volbách přijít o absolutní většinu, která jim v říjnu umožnila jednostranně vyhlásit nezávislost.