Trump vyrazil do Asie. Pomozte nám zvýšit tlak na KLDR, žádá země

Události ČT: Nejdelší cesta amerického prezidenta do Asie za 25 let (zdroj: ČT24)

Nikdo by podle Donalda Trumpa neměl podceňovat americké odhodlání. Prezident to řekl na začátku své dvanáctidenní cesty po Asii, kterou zahájil návštěvou Japonska. Při projevu na americké letecké základně u Tokia slíbil, že zajistí, aby armáda měla dostatek prostředků k udržení míru a obraně svobody. Trumpova cesta, která se koná v době zvýšeného napětí kolem Severní Koreje, je nejdelší návštěvou amerického prezidenta Asie za posledních 25 let. Trump během ní objede pět zemí a sejít by se měl i s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

„Nikdo, žádný diktátor, žádný režim… by neměl podceňovat americké odhodlání,“ řekl Trump americkým a japonským vojákům krátce po příletu na ostrovy. Podle činitelů Bílého domu bude hlavním cílem Trumpovy mise přesvědčit Čínu i americké spojence, aby zvýšili tlak na severokorejský režim.

Japonsko je pro Washington klíčovým spojencem v neklidné oblasti východní Asie; v zemi působí desetitisíce amerických vojáků. Stejně jako Jižní Korea i Tokio v poslední době s napětím sleduje ostré Trumpovy výroky na adresu severokorejského vůdce Kim Čong-una, pro jehož případný útok by obě země představovaly nejbližší cíle. 

Podle zpravodajky ČT Barbory Šámalové se na prezidentův první projev v rámci cesty napjatě čekalo, protože se přepokládá, že určí tón celého Trumpova turné.

Ten projev byl daleko střízlivější než předchozí výroky, které jsme slyšeli v posledních týdnech a měsících na adresu Pchjongjangu, samozřejmě střízlivější než některé Trumpovy tweety.
Barbora Šámalová
zpravodajka ČT v Asii

„Místo hrozeb zdůraznil spojenectví s Japonskem a vyzdvihl americké schopnosti udržet mír a svobodu v oblasti. Lze předpokládat, že v tomto duchu bude pokračovat i nadále, že tím mění ta ostrá slova, která obvykle používá ve svých tweetech, za diplomatičtější výrazy,“ uvedla zpravodajka.

Japonský premiér šéfa Bílého domu po uvítání pozval na hamburger, po němž následovala partie golfu na hřišti nedaleko Tokia. Abe vášnivému golfistovi Trumpovi zpestřil návštěvu Japonska pozváním nejlepšího hráče v zemi Hidekiho Macujamy, který doplnil dvojici státníků na greenu. „Partie golfu s úžasným přítelem (prezidentem Donaldem J. Trumpem), plná oduševnělé konverzace,“ zhodnotil premiér na Twitteru.

Abe byl prvním ze světových politiků, kteří loni Trumpovi gratulovali ke zvolení prezidentem, a krátce po volbách přicestoval do New Yorku, aby daroval Trumpovi zlatou golfovou hůl.

Trump s Abem na greenu
Zdroj: Reuters/Kyodo

Po nedělním uvolněném programu čeká v pondělí Trumpa a Abeho formální jednání a oficiální večeře. Abe bude chtít od Trumpa ujištění, že Spojené státy dodrží své smluvní závazky a budou Japonsko v případě útoku bránit, uvedla agentura AP. Trump cestou v letadle novinářům řekl, že pokud jde o KLDR, americká vláda se brzy rozhodne, zda tuto zemi zařadí na seznam států podporujících terorismus. Severní Korea je podle něj „velký problém, který musí být vyřešen“.

Trump se také setká s rodinami Japonců, kteří byli uneseni do KLDR. Podle zpravodajky ČT jde o jednu z věcí, o kterých se ve světě moc neví, ale pro Japonsko je to jeden z nejpalčivějších problémů ve vztahu ke KLDR.

„Těch unesených občanů byly asi dvě desítky. Severokorejští agenti je unesli v 70. a 80. letech, aby pomáhali školit špiony, aby je učili japonštinu a japonskou kulturu. V roce 2002 tehdejší severokorejský vůdce Kim Čong-il přiznal, že se to stalo, byl ochoten v této věci jednat. Pár lidem dokonce umožnil podívat se domů a ti už se do KLDR nevrátili, ale většina z nich je stále nezvěstná,“ vysvětlila Šámalová.

Melania si prohlížela perly, Ivanka kritizovala sexuální obtěžování

Zatímco Trump hrál golf s japonským premiérem, zavítala americká první dáma Melania Trumpová s Akií Abeovou do luxusního obchodu s perlami slavné firmy Mikimoto. Doprovázely je dvě lovkyně perel v tradičním bílém oděvu a vedoucí obchodu jim vyprávěla o různých typech perel a o tom, jak se z nich vyrábějí šperky. Trumpová, bývalá modelka, si žádný nekoupila, poznamenala AP.

Akie Abeová a Melania Trumpová v obchodě s perlami
Zdroj: ČTK/AP/Katsumi Kasahara

Už v sobotu v Tokiu na konferenci o ženských otázkách Trumpova dcera Ivanka promluvila o sexuálním obtěžování, které podle ní „nesmí být nikdy tolerováno“. Ivanka, která působí jako poradkyně svého otce, mluvila před poloprázdným sálem, upozorňuje BBC. Japonští představitelé ale tvrdí, že to bylo z bezpečnostních důvodů. Současného amerického prezidenta více žen obvinilo ze sexuálního obtěžování a z nevhodného chování. Zástupci Bílého domu veškerá obvinění odmítají, tyto ženy prý lžou.

Trump během asijské cesty očekává schůzku s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Podle dřívějších informací by se jejich setkání mělo uskutečnit ve Vietnamu. Trump prý po Putinovi bude chtít „pomoc v tlaku na Severní Koreu“. Hodně se během cesty podle prezidenta bude hovořit rovněž o obchodu.

Po návštěvě Japonska šéf Bílého domu odcestuje do Jižní Koreje, Číny, Vietnamu a na Filipíny. Posledním americkým prezidentem, který absolvoval podobně dlouhou cestu po Asii, byl na přelomu let 1991 a 1992 George Bush starší.

Zpravodajka ČT: Trump si s Abem vypěstoval přátelské pouto (zdroj: ČT24)