Na demonstraci za jednotu Španělska se v Barceloně sešlo přes milion lidí

V Barceloně se demonstrovalo za jednotu Španělska (zdroj: ČT24)

Statisíce lidí demonstrovaly v Barceloně za jednotné Španělsko. Podle organizátorů přišel více než milion lidí, podle místní policie jich bylo na 300.000. Informoval o tom deník El País. Demonstraci svolala organizace Katalánská občanská společnost (SCC) pod heslem Všichni jsme Katalánsko a účastnili se jí i někteří politici ze stran, které odmítly v pátek v katalánském parlamentu hlasovat pro rezoluci o nezávislosti.

Demonstrace v Barceloně za jednotu Španělska
Zdroj: Reuters/Yves Herman

Cílem demonstracie bylo vyjádření protestu proti páteční rezoluci o nezávislosti tohoto autonomního regionu. Tu schválil katalánský parlament, v němž měli v předchozích dvou letech většinu separatisté. Kvůli jejich snahám o nezávislost Madrid od soboty převzal vedení Katalánska, rozpustil tamní parlament a vyhlásil na prosinec volby.

Organizace SCC pořádala podobně velkou demonstraci už 8. října, kdy také lidé v ulicích Barcelony protestovali proti snahám tamní vlády o odtržení od Španělska. Tehdy SCC oznámila, že dorazil téměř milion lidí, podle policie jich bylo na 350 000.

Ukázalo se, že zastánci společného státu mají opravdu velkou sílu. Ten rozdíl oproti pátku, kdy tu demonstrovali zastánci nezávislosti Katalánska byl v tom, že se tu dnes sešli o něco starší lidé, hlavně střední generace.
Jan Šmíd
zpravodaj Českého rozhlasu

V centru Barcelony nesli lidé nápisy s hesly „Děkujeme Španělsko, Katalánsko Tě miluje“ nebo „Nestyď se milovat Španělsko“. Někteří ale volali „Puigdemont do vězení“ s odkazem na Madridem sesazeného katalánského premiéra Carlese Puigdemonta, který jako lídr separatistické koalice prosadil konání referenda o nezávislosti z 1. října i hlasování o rezoluci o vytvoření samostatné katalánské republiky. Průvod prošel centrem města a vládla v něm podle záběrů ze sociálních sítích slavnostní atmosféra.

Separatisté by ztratili v parlamentu většinu

Demonstrace měla být důkazem toho, jak jsou Katalánci v otázce nezávislosti rozdělení. Španělský deník El Mundo přinesl průzkum veřejného mínění společnosti Sigma Dos, podle něhož by nyní ve volbách separatisté přišli v regionálním parlamentu o většinu.

Nejvíce hlasů (26,4 procenta) by sice dostala separatistická strana Republikánské levice Katalánska (ERC), dohromady by ale separatistické strany obsadily ve 135členném parlamentu jen nejvýše 65 křesel a k absolutní většině by jim chyběly tři mandáty.

Ve volbách, které se mají konat 21. prosince, zatím mohou kandidovat i ministři sesazené katalánské vlády. Zatím nejsou obviněni, ale některým hrozí trestní stíhání kvůli rezoluci o nezávislosti. Už v září navrhla prokuratura stíhání katalánské vlády kvůli tehdy chystanému referendu o nezávislosti, které se konalo 1. října.

V sobotu mluvčí španělské vlády Íňigo Méndez agentuře Reuters řekl, že vláda bude ráda, když se sesazený katalánský premiér Carles Puigdemont prosincových voleb zúčastní.

Vydáno pod