Britská vláda odposlouchávala, co si král telefonoval s Wallis Simpsonovou

Londýn - Britská vláda odposlouchávala krále Eduarda VIII. Odhalily to nově zveřejněné dokumenty z britského Národního archivu. V roce 1936 byla britská monarchie v krizi. V lednu nastoupil na trůn nový král, který byl ale zamilovaný do Američanky Wallis Simpsonové. Tu si chtěl dokonce vzít. Podle zákonů se ale britský král nesměl oženit s rozvedenou ženou. Eduard proto chystal abdikaci, a právě tehdy ho sledovala sama britská vláda.

V listopadu 1936 si král Eduard VIII. pozval premiéra Stanleyho Baldwina, aby mu oznámil, že se chce oženit s Američankou Wallis Simpsonovou. Jenže anglikánská církev, jejímž je král nejvyšším představitelem, tehdy nedovolovala, aby se oženil s rozvedenou ženou. Baldwin dal jasně králi najevo, že sňatek s touto ženou je nemožný. Jenže král trval na svém, i kdyby to znamenalo abdikaci. 

Právě tehdy začalo ministerstvo vnitra sledovat Eduardovy telefonické hovory, především linku z královské rezidence do Francie, kde Wallis Simpsonová pobývala. Svědčí o tom lístek z 5. prosince 1936, který zaslalo ministerstvo vnitra šéfovi Hlavní pošty. Samotné záznamy telefonních hovorů se ovšem v archivu nenašly. Podle listu The Daily Telegraph jsou nicméně dokumenty důkazem toho, jaké tehdy panovalo mezi králem a britskou vládou napětí. 

Vláda se navíc snažila ututlat královy plány i před tiskem. Eduard VIII. abdikoval 10. prosince 1936, tedy po 326 dnech své vlády. Už před tím přitom londýnský zpravodaj jihoafrických novin Cape Times poslal do JAR telegram, že král odstupuje. Ministerstvo vnitra telegram zadrželo. Kvůli krátkému vzkazu musel pak novinář na kobereček. Ministr John Simon mu přitom vysvětlil, že posílání takových zpráv je nevhodné a lehkomyslné a ohrožuje stabilitu země. „Připomněl jsem mu, že v roce 1815 fáma o údajné britské prohře bitvy u Waterloo způsobila finanční krizi, která zničila mnoho lidí,“ vysvětloval tehdy ministr novináři. Svědčí o tom zápis z ministerstva, který se rovněž našel v archivech.   

Archivní dokumenty také dokládají, že v době abdikační krize britská policie vyšetřovala údajnou hrozbu bombového útoku proti Wallis Simpsonové. Policie tehdy prověřovala zprávy, které se objevily ve Spojených státech, že se připravuje útok na londýnský dům této Američanky. Zpráva policejního komisaře zaslaná ministrovi vnitra ovšem takové podezření vyvrací. Vyšetřování prý ukázalo, že žádný útok nehrozí. Král tehdy nicméně pověřil policii, aby sídlo Wallis Simpsonové hlídala.

Trůnu se po abdikaci Eduarda VIII. ujal jeho mladší bratr Albert, který se na trůn posadil jako král Jiří VI. Po rezignaci se Eduard, užívající titul vévoda z Windsoru, skutečně s Wallis Simpsonovou oženil. Stalo se tak v červnu 1937. Britská královská rodina ale Wallis nikdy nepřijala. Za války Eduard s Wallis podnikli kontroverzní návštěvu nacistického Německa a dokonce se setkali s Adolfem Hitlerem. Po válce se oba vrátili do Francie, kde žili v ústraní.

Vydáno pod