Regionální venezuelské volby vyhrál Maduro. Opozice tvrdí, že byly zmanipulované

Nedělní regionální volby ve Venezuele vyhrála podle národní volební komise vládnoucí socialistická strana. Zvítězila v 17 z 23 států jihoamerické země. Opozice označila volby za zmanipulované a vyzvala Venezuelany, aby vyšli do ulic protestovat proti nepravostem při hlasování a proti vládě autoritářského prezidenta Nicoláse Madura. Průběh voleb odsoudily Spojené státy, zatímco Evropská unie požádala o vyjasnění jejich výsledků.

„Požadujeme audit hlasování, včetně ověření identifikace voličů. Tento volební systém není důvěryhodný,“ prohlásil šéf volební kampaně opoziční koalice Stůl demokratické jednoty (MUD) Gerardo Blyde. Podle něj byla při nedělním hlasování porušena pravidla, například některá volební střediska nebyla v čas voleb otevřena, v těch otevřených zase podle něj chyběli kontrolní úředníci. 274 volebních místností bylo podle Blydea přesunuto jinam, což se dotklo asi 700 tisíc obyvatel.

Národní volební komise oznámila, že v regionálních volbách vyhráli vládní socialisté v 17 státech země a pouze v pěti státech bude nový guvernér z opoziční koalice MUD. V jednom státě zatím výsledky nejsou jasné. Opozice ale po uzavření volebních místností oznámila zcela jiné odhady výsledků. Podle nich dosáhla koalice MUD „historického vítězství“. Také průzkumy veřejného mínění před volbami ukazovaly na vítězství odpůrců prezidenta.

Volby, v nichž někteří nesměli kandidovat

Více než 18 milionů Venezuelců volilo v neděli guvernéry 23 států na další čtyřleté období, volební účast činila 61 procent. Tyto volby se měly konat už loni v prosinci, vláda je ale dvakrát odložila. Jako důvod odkladu loni volební komise uvedla mimo jiné „ekonomickou válku“. Tu podle vlády vedou proti venezuelské ekonomice kapitalisté, kteří tak způsobili současnou ekonomickou krizi v zemi. Podle opozice ale vláda volby odložila, protože se obávala masové prohry.

Americké ministerstvo zahraničí odsoudilo průběh voleb, které podle něj nebyly „svobodné ani férové“. „Hlas venezuelského lidu nebyl vyslyšen,“ uvedla mluvčí úřadu Heather Nauertová. Šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová označila výsledky za překvapivé a požaduje jejich objasnění.

Ve volbách nemohlo kandidovat několik lídrů opozice. Letos na jaře například úřady zakázaly na 15 let ucházet se o veřejné funkce guvernérovi státu Miranda Henriquemu Caprilesovi, což zdůvodnily „správními nesrovnalostmi“ při výkonu funkce guvernéra. Z téhož důvodu se 15 let nesmí ucházet o veřejné funkce dosavadní guvernér státu Amazonas Liborio Guarulla. Z politického života ale byli vyloučeni i další lidé.

Šéf kampaně MUD vyzval k dalším protestů proti vládě. Venezuelané od letošního dubna do léta téměř denně vycházeli do ulic demonstrovat za obnovení demokracie a ústavního pořádku v zemi. Vláda protesty násilně potlačovala, při střetech zemřelo na 125 lidí.

Dva roky protestů

Už dva roky probíhají ve Venezuele protesty proti socialistické vládě prezidenta Nicoláse Madura. Díky největším světovým zásobám ropy byli Venezuelané zvyklí na život v blahobytu. Ten však po necitlivých zásazích socialistické moci do hospodářství začal upadat a dnes si většina obyvatelstva stěží dovolí dvě jídla denně. Situaci vyostřuje Madurův autoritářský politický styl, kterým se snaží za každou cenu umlčet opozici.