Nejtragičtější útok v dějinách Somálska. Dva výbuchy zabily 300 lidí

Dva  sobotní výbuchy v somálské metropoli Mogadišu si vyžádaly již 300 mrtvých. Obdobný počet lidí byl zraněn, mnozí jsou stále ve vážném stavu. Oznámil to ministr informací. K odpovědnosti za útok se zatím nikdo nepřihlásil, podobné násilnosti v zemi ale mají většinou na svědomí islamisté z hnutí Šabáb. Jde o nejtragičtější útok v dějinách země.

K prvnímu útoku došlo v sobotu, když ve čtvrti Hodan explodovalo nákladní auto. Výbuch byl tak silný, že zničil i budovy v okolí, v nichž záchranáři později nalezli další oběti. K druhému útoku došlo o dvě hodiny později ve čtvrti Medína, kde rovněž vybuchla nálož ukrytá v automobilu.

„Co se stalo v sobotu, bylo neuvěřitelné, nikdy jsem nic takového neviděl. Mnoho těl bylo spáleno k nerozeznání,“ řekl BBC ředitel nemocnice Medina, která je v těsné blízkosti první ze zasažených oblastí.

Krev pro zraněné na výzvu lékařů již darovaly tisíce obyvatel Mogadišu včetně prezidenta Mohameda Abdullahiho Mohameda. Úřady se obávají, že bilance 300 mrtvých nemusí být konečná, většina ze tří stovek zraněných je ve vážném stavu. Více než 70 lidí bylo letecky transportováno do Turecka, které do Somálska také poslalo zdravotnický materiál.

Podle jednoho z doktorů vládní pracovníci v neděli pohřbili 160 těl, které kvůli rozsáhlým popáleninám nebylo možno identifikovat. Ty ostatní postupně přebírají rodinní příslušníci. Premiér Hassan Ali Khayre  řekl, že zahynuli takřka výhradně civilisté. V zemi byl vyhlášen třídenní smutek.

K útoku, který je podle agentury AP vůbec nejtragičtějším v historii Somálska, se zatím nikdo nepřihlásil. Vláda ale připisuje odpovědnost islamistům z hnutí Šabáb. To je napojeno na globální teroristickou síť Al-Káida a usiluje o svržení prozápadní somálské vlády. V zemi chce zavést přísné islámské právo šaría.

Světoví lídři o víkendu vyjadřovali podporu Somálsku, útok odsoudila OSN a také Spojené státy, které se podílí na boji proti Šabábu. „Takovéto zbabělé útoky posilují odhodlání USA pomáhat našim partnerům v Somálsku a Africké unii v boji proti moru terorismu,“ uvedla americká diplomacie. Podle serveru televize NBC News USA v posledních měsících zintenzivnila tažení proti Šabábu, včetně počtu náletů bezpilotními letouny.

  • Milice Šabáb, které se hlásí k Al-Káidě, do roku 2011 ovládaly velkou část Somálska, ale operace afrických vojáků je přinutila se z většiny území stáhnout. Jsou stále přítomné v některých venkovských oblastech, ale díky tlaku afrických armád už nejsou schopné dobývat území zpět. I tak ale dokážou organizovat útoky na vládní cíle ve městech i v metropoli.
Vydáno pod