Trest smrti již zrušilo více než sto států. Nejvíc poprav vykonají v Číně

Na 10. října připadá Světový den boje proti trestu smrti. Letos je to také 40 let od chvíle, kdy organizace Amnesty International podpořila ve Stockholmu historickou deklaraci, první mezinárodní manifest žádající zrušení trestu smrti. Deklarace vydaná v roce 1977 vyzvala všechny vlády k úplnému zrušení absolutního trestu.

V době vydání deklarace zrušilo trest smrti pouze 16 států - osm v Americe a osm v Evropě. K září roku 2017 jde o 105 zemí. Další země trest smrti za běžné zločiny buď zrušily, nebo ho účinně přestaly používat, ačkoli zůstává zakotven v zákonech daného státu.

V roce 2016 provedlo popravy pouze 23 zemí, přičemž malá skupina států - Čína, Írán, Saúdská Arábie, Irák a Pákistán - uskutečnila jejich převážnou většinu.

„Stát nemůže dát život, neměl by předpokládat, že ho může brát“

Amnesty International, celosvětové hnutí, které monitoruje porušování lidských práv, ve své zprávě týkající se trestu smrti pro rok 2016 upozorňuje například na vysoké počty poprav v Číně. Úřady zde každoročně popraví tisíce lidí. Nová vyšetřování podle AI ukazují, že čínské úřady vynucují dodržování mlčenlivosti, aby zamlžily ohromné počty poprav v zemi. 

obrázek
Zdroj: ČT24

V roce 2016 se poprvé mezi statistikou prvních pěti zemí s nejvyšším počtem provedených poprav neobjevily Spojené státy americké. Počet poprav v USA je naopak nejnižší od roku 1991. V celách smrti tam nicméně zůstávají téměř tři tisícovky vězňů. Vykonání trestu smrti se odehrálo pouze v pěti státech: v Alabamě (2), na Floridě (1), v Georgii (9), Missouri (1) a Texasu (7).

Letos se Světový den proti trestu smrti soustřeďuje na souvislost mezi tímto trestem a chudobou. Výzkum Amnesty International ukazuje, že lidé ze sociálně a ekonomicky znevýhodněného prostředí jsou soudním systémem a trestním právem často neúměrně postihováni a častěji jsou i příjemci  definitivního rozsudku.