Hurikán Nate při postupu nad USA zeslábl na tropickou bouři

Hurikán Nate při postupu do vnitrozemí Spojených států zeslábl na tropickou bouři. V neděli ráno SELČ zasáhl pobřeží amerického státu Mississippi nedaleko města Biloxi. Oblast je postižena poprvé od řádění hurikánu Katrina v roce 2005. Zatím nejsou hlášeni žádní zranění.

Americké Národní středisko pro hurikány (NHC) informovalo, že rychlost větru provázejícího bouři Nate klesla na 70 kilometrů v hodině. Bouře „rychle slábne“, uvedlo NHC. Úřady zrušily výstrahu před tropickou bouří v oblastech západně od hranice mezi Alabamou a Floridou, na východ od ní naopak zůstává v platnosti. V nejbližších dnech se tropická bouře přesune na severovýchod.

Na pobřeží státu Mississippi zaplavila voda v důsledku hurikánu silnice, domácnosti a firmy zůstaly bez dodávek elektrické energie. O škodách, jaké živel napáchal, zatím nejsou žádné informace. V jednu chvíli se střed hurikánu přehnal nad leteckou základnou, kde jsou zaparkována pozorovací letadla amerického Národního střediska pro hurikány.

Kvůli hurikánu Nate se v sobotu denní ropná produkce v americké části Mexického zálivu snížila o 92 procent, produkce plynu o 77 procent. To je více než třikrát tolik, než když udeřil předchozí hurikán Harvey.

Podle Agentury AP Nate nemá takovou sílu jako tři předchozí hurikány nynější sezony a lidé se jím prý necítí ohroženi. „Když přišla Katrina, odešli jsme, ale tentokrát tu vydržíme,“ řekl Ed Nodhturft z městečka Ocean Springs.

Kolem města New Orleans se Nate přehnal z východu a díky vysoké rychlosti větru nestačilo ve městě napršet příliš vody. New Orleans se přitom potýká s problémy s odčerpávacím systémem. Ve městě proslaveném bujarými oslavami byl večer vyhlášen zákaz vycházení. Řada lidí, zejména turistů, ho ale ignorovala. Asi po hodině starosta města zákaz vycházení opět zrušil.

Guvernéři států Mississippi, Louisiana a Alabama vyhlásili kvůli hurikánu stav nouze. Během letošní hurikánové sezony se těmto státům pustošení vyhnulo, naposledy zažily v roce 2005 řádění Katriny. „Toto je nejhorší hurikán, který zasáhl Mississippi od hurikánu Katrina, a je třeba, aby si všichni uvědomili, že jde o mimořádně nebezpečnou situaci,“ řekl šéf krizového výboru v Mississippi Lee Smithson.

Hurikán Nate před tím, než dorazil k pobřeží USA, zasáhl v uplynulých dnech středoamerické státy. Na západě Kuby způsobil prudké deště, v Kostarice, Nikarague a Hondurasu navíc záplavy a sesuvy půdy. Ze středoamerického regionu je hlášeno 28 mrtvých, desítky dalších jsou pohřešovány. Poškozeny byly četné domy. Živel v regionu ohrozil na 20 tisíc lidí.