Merkelová oficiálně oznámila, že o koalici bude jednat s FDP a Zelenými

Merkelová bude o koalici jednat s FDP a Zelenými (zdroj: ČT24)

Německá kancléřka Angela Merkelová poprvé oznámila, že její křesťanští demokraté (CDU) budou o nové vládní koalici vyjednávat se Svobodnými demokraty (FDP) a Zelenými. Vyjednávání bude těžké, ale jde o to vytvořit spolehlivou vládu, uvedla Merkelová na sjezdu mládežnické organizace konzervativních stran CDU/CSU.

Sociální demokraté, dosavadní vládní partner CDU/CSU, se po špatných výsledcích v zářijových parlamentních volbách rozhodli odejít do opozice. Koalice CDU/CSU, Zelených a Svobodných demokratů, které se kvůli barvám jednotlivých stran přezdívá Jamajka, je tak za současného rozložení politických sil jedinou možnou.

Merkelová se v neděli má sejít s předsedou sesterské CSU Horstem Seehoferem. Špičky stran chtějí na setkání sladit noty před začátkem vyjednávání o vládní koalici, Seehofer ale očekává složitá jednání.

Podle Seehofera se povede například debata o důchodech, nájmech nebo situaci ošetřovatelů. Diskuse, k níž Seehofer přistupuje s nadějí, se povede také o evropských otázkách a migraci.

Právě v otázce migrace dělí CDU a CSU dodnes nepřekonaný spor o horní hranici počtu uprchlíků. Bavorská CSU požaduje, aby do Německa nemohlo přicházet více než 200 tisíc běženců ročně. CDU, ale i ostatní strany možné koalice jsou proti tomu.

Horst Seehofer
Zdroj: Reuters

O tom, že rozhovory skutečně nemusejí být jednoduché, svědčí i vyjádření šéfa poslanců CSU ve Spolkovém sněmu Alexandera Dobrindta. Podle něj si CDU a CSU musejí vyjasnit, zda jsou skutečně obsahově sesterskými stranami. Dobrindt, který byl v končící vládě ministrem dopravy, má za to, že na vyjasnění programových rozdílů budou obě strany potřebovat více než jednu schůzku.

CDU/CSU získala ve volbách 33 procent hlasů, SPD 20,5 procenta. Souboj o třetí místo vyhrála s 12,6 procenta hlasů Alternativa pro Německo, která je první pravicově populistickou stranou ve Spolkovém sněmu. V parlamentu zasedne také Levice s 9,2 procenta a Zelení s 8,9 procenta. Po čtyřleté přestávce se do Spolkového sněmu vrátí Svobodní demokraté (FDP) se ziskem 10,7 procenta hlasů.