Republikáni včetně Trumpa na ústupu. Po masakru ve Vegas zvažují omezit urychlovače střelby

V USA se chystá regulace urychlovačů střelby (zdroj: ČT24)

Spojené státy řeší, zda po masakru v Las Vegas omezit liberální zbraňové zákony. Hlavním problémem jsou zařízení bump stock, která mění poloautomatické zbraně na automatické. Použil ho zřejmě i Stephen Paddock, jenž se tak snažil zasáhnout co nejvíc lidí. Pro regulaci se vyslovil prezident i Národní střelecká asociace (NRA).

S bump stockem střelec nemusí při každém výstřelu mačkat spoušť, stačí ji držet a zbraň se tak mění z poloautomatické v automatickou, které běžně používají například vojáci na bojišti. Pro civilisty jsou ale ve většině zemí světa zakázané.

Dva takové nástavce měl přitom u sebe právě Paddock, který v Las Vegas zastřelil 58 lidí a na 500 jich zranil. Podnět omezit používání zařízení teď přichází od Národní střelecké asociace.

„Vyzýváme Úřad pro alkohol, tabák, střelné zbraně a výbušniny, aby okamžitě přehodnotil, zda jsou tyto prvky v souladu s federálními zákony. Jsme přesvědčeni, že zařízení umožňující poloautomatickým zbraním fungovat jako automatické musí být předmětem další regulace,“ upozornila NRA.

Střelecká asociace hájí zájmy majitelů zbraní a dosud vystupovala proti jejich omezování. Možnost regulovat přídavná zařízení typu bumb stocku naznačil už i americký prezident Donald Trump.

Po každém útoku se tlak na republikány zvyšuje

O omezení volného přístupu ke zbraním dlouhodobě usilují demokraté, jejich úsilí se stupňuje vždy po nějakém větším incidentu.

„Co je neakceptovatelné po nejhorším střeleckém masakru v našich dějinách, je, s jakým klidem Kongres pokračuje v zavedené praxi. Mnoho z nás věří, že by poloautomatické zbraně měly zůstat jen v rukou bezpečnostních složek a armády,“ uvedl demokratický senátor Chris Murphy.

Republikáni ovládající obě komory Kongresu dosud nebyli ochotni návrhy demokratů podpořit, regulaci nebo úplný zákaz prodeje urychlovačů střelby ale zvažují. „Tohle je jistě věc, kterou je třeba nějak řešit,“ myslí si republikánský předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan.

Vyšetřovatelé mezitím prověřují podezření, že Paddock plánoval další útoky s použitím automobilu s výbušninou a chtěl zaútočit i na koncerty v Chicagu a v Las Vegas. Někteří odborníci mají podezření, že muž trpěl mozkovou chorobou, která mohla pozměnit jeho chování – úřad koronera ale oznámil, že zatím nezveřejní výsledky ohledání střelcova těla.

V kasinech se Paddocka báli

Objevily se rovněž zprávy, že vrah chtěl možná zaútočit na veřejný koncert v srpnu v Chicagu a v září v Las Vegas.

Manažeři lasvegaských kasin si Paddocka připomínají jako „analytického hráče“, který si pečlivě vybíral terminály video pokeru, na kterých by mohl vyhrát.

Dokázal prý u terminálu prosedět hodiny, sázel po stovkách dolarů a s nikým se nebavil. Od personálu očekával okamžitou obsluhu a dával okázale najevo, kdo je v sále pánem. Některým hráčům prý naháněl hrůzu.