Šéf katalánské vlády vyzval k mezinárodní mediaci. Roli prostředníka by měla sehrát EU

Šéf katalánské vlády Carles Puigdemont uvedl, že do katalánského sporu s Madridem po nedělním neoficiálním referendu o nezávislosti by se mělo vložit jako třetí strana mezinárodní společenství. Dohledem nad mediací by měla být pověřena Evropská unie, dodal. Uvedl také, že s centrální vládou zatím není v kontaktu. Požadoval rovněž odchod policistů, které Madrid ve snaze hlasování zabránit do Katalánska poslal.

Katalánská vláda podle Puigdemonta zřídí speciální vyšetřovací komisi, která se bude zabývat nedělními násilnostmi. Podle katalánských úřadů bylo při střetech s policií zraněno 893 lidí, z toho čtyři vážně. Hlasování, které Madrid považuje za nelegální, označil Puigdemont za platné a výsledek za závazný.

Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn vyzval španělské úřady k nestrannému vyšetření násilností v Katalánsku. V prohlášení podle agentury AFP uvedl, že policejní zásahy musejí být vždy „přiměřené“.

Předseda Evropské rady Donald Tusk požádal španělského premiéra Mariana Rajoye, aby našel způsob, jak se vyhnout nové eskalaci násilí. A to navzdory tomu, že jinak „sdílí jeho ústavní argumenty“.  

Katalánsko po referendu: podle regionálního kabinetu v hlasování zvítězili zastánci nezávislosti (zdroj: ČT24)

Německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel prohlásil, že je třeba zastavit spirálu eskalací a zahájit dialog. Francouzský prezident Emmanuel Macron podpořil v souvislosti s nedělním referendem v Katalánsku španělskou jednotu; o násilí se přitom nezmínil.