Německá policie zřejmě zadržela muže, který vyhrožoval otrávením potravin v obchodech

V Německu pravděpodobně zadrželi vyděrače, který vyhrožoval otrávením potravin nejen v německých obchodech, pokud nedostane miliony eur. Policie ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko na jihozápadě země považuje za podezřelého muže, kterého dopadla už v pátek. Ve vícero obchodech v jihoněmeckém Friedrichshafenu se už minulý týden našlo několik otrávených produktů s dětskou výživou.

Policisté 55letého muže zadrželi v obci Ofterdingen nedaleko města Tübingen díky upozornění od veřejnosti. Ve čtvrtek zveřejnili pravděpodobnou podobu vyděrače a přišli jim stovky tipů.

Muž hrozil prostřednictvím e-mailů otravou 20 druhů potravin v obchodech po celém Německu i v zahraničí. Výhrůžka přišla už v sobotu 16. září celé řadě firem, které prodávají i potravinové produkty, včetně společností Aldi, Lidl, Rossmann či DM, napsal bulvární list Bild.  Vyděrač podle listu požadoval deset milionů eur (261 milionů korun).

Na případu pracoval zvláštní vyšetřovací tým s označením Apfel (jablko), který měl 220 členů. Po vyděrači se pátralo i ve Švýcarsku a v Rakousku. Policie německé občany vyzvala, aby při nákupu potravin kontrolovali, jestli s nimi nebylo manipulováno. Dosud otrávené produkty se jí podařilo odhalit i díky tomu, že na ně vyděrač sám upozornil.

V zajištěné dětské výživě odborníci zjistili etylenglykol, v průmyslu známý jako fridex, který se přidává například do nemrznoucích chladicích kapalin pro auta. Jde o jedovatou tekutinu sladké chuti, bez barvy a zápachu, která může být už v malých dávkách zdraví nebezpečná. Při požití se příznaky otravy projevují nejprve zvracením, nakonec mohou selhat ledviny.