Slavný El Capitan v Yosemitech se rozpadá, kameny zabily turistu a další zranily

Z masivu El Capitan v americkém Yosemitském národním parku se uvolnily další kameny a zranily člověka. Ve středu zemřel v oblasti po sklaním sesuvu britský turista a jeho manželka je v kritickém stavu v nemocnici. Úřady prozatím zastavily provoz na silnici na úpatí masivu.

Mluvčí parku Scott Gediman oznámil, že při čtvrtečním incidentu byl zraněn jeden člověk, který byl následně přepraven do nemocnice vrtulníkem. Jeho manželka sdělila, že je zasáhly kameny, když jeli v autě. Snažili se dostat ven, ale muž byl zraněn na hlavě a krvácel.

Provoz na silnici na úpatí masivu byl následně pozastaven, prohlásil Ken Yager z yosemitské asociace horolezců s tím, že čtvrteční incident byl mnohem rozsáhlejší než ten středeční, kdy kus kamene spadl z masivu a usmrtil dvaatřicetiletého Andrewa Fostera z Walesu a vážně zranil jeho manželku.

Prach v okolí El Capitanu
Zdroj: Reuters/Courtesy Tom Evans/NPS

Oblast zahalily mračna prachu. Podle odhadů byl padající kus skály čtyřicet metrů dlouhý a dvacet metrů široký. Celkem se při pádu zřítilo na 1300 tun kamení. K sesuvu došlo podle úřadů poblíž slavné turistické trasy vedoucí k vodopádu.

„Na vrcholu Half Dome jsme spatřili kouř a později jsme zjistili, že šlo o smrtící kámen,“ konstatoval průvodce John DeGrazio.

El Capitan je vůbec nejvyšším žulovým monolitem na světě. Jeho kolmé stěny se horolezcům podařilo zdolat až v roce 1957. V Yosemitském národním parku bývá zaznamenáváno až osmdesát sesuvů kamenů za rok, smrtelné ale bývají zřídka. Park zatím zůstává otevřený.

Yosemity leží v pohoří Sierra Nevada a nabízí mnohé přírodní klenoty. Turisty láká hlavně Yosemitské údolí s řadou vodopádů a téměř ochočenou lesní zvěří. Horolezci mají zase zálusk na kolmý El Capitan nebo Half Dome, jejichž zdolání je snem asi každého z nich.

Z Glacier Pointu si pak ti, kdo se nebojí výšek, mají možnost prohlédnout celou čtvrtinu Yosemitů. V parku jsou medvědi, proto se nedoporučuje nechávat jídlo v autě nebo ve stanu.