Rakušanová: O změny se po německých volbách postarají hlavně liberálové

Interview ČT24 s Lídou Rakušanovou (zdroj: ČT24)

„Je to v podstatě trvání na tom, že tak, jak to doteď běží, je to v podstatě správné, ale potřebuje to pár korektur. A o to by se měli v koalici postarat hlavně liberálové z FDP,“ komentovala Lída Rakušanová z Českého rozhlasu Plus výsledky německých parlamentních voleb. V Interview ČT24 tak narážela mimo jiné na to, že největší šanci na sestavení koalice zřejmě má dosud vládnoucí CDU/CSU se Zelenými a právě FDP.

Rakušanová se nediví, že druhá dosavadní vládnoucí strana SPD oznámila odchod do opozice. „Oni se musejí vzpamatovat z toho fiaska, které při volbách utrpěli, a jakýsi restart v opozici jim snad bude jen k dobru,“ domnívá se komentátorka.

Sama přiznala, že ve volbách podpořila kancléřku Angelu Merkelovou, jejíž dlouhotrvající popularitu mezi Němci si vysvětluje tím, že byla schopna kompromisů. Rakušanová to připisuje faktu, že je Merkelová žena, protože jinak „by se jí to nepovedlo, anebo by vůbec neinklinovala k takovým řešením“.

„Vyhýbala se ostrým střetům nalevo i napravo, a vůbec takové to myšlení v táborech – levicový tábor, pravicový tábor, a ty se musejí proti sobě nějak profilovat – tak to jí evidentně vůbec nesedí. Naopak se snažila sloučit ty různé proudy do nějakého kompromisního středu,“ uvedla komentátorka.

„Tím si samozřejmě vysloužila kritiku od svých protivníků, hlavně od mužů tedy, že jim krade témata, hlavně od Zelených. Na sklonku kampaně, tedy de facto když už bylo pozdě, jí to začal předhazovat i Martin Schulz (předseda SPD),“ doplnila Rakušanová s tím, že Merkelová podle ní „přivedla CDU do 21. století“.

Je otázka, jestli to Petryová myslí upřímně

Překvapivé prohlášení šéfky pravicově populistické AfD Frauke Petryové, která nechce být součástí frakce své strany v Bundestagu, považuje Rakušanová stejně jako dosavadní spory ve vedení strany za pokus Petryové „o to, aby strana dostala nějakou lepší image, než má teď. Ale jestli to myslí skutečně upřímně, je velká otázka, protože ta strana a její strategie je založena na neustálých provokacích,“ upozornila komentátorka.

„Ona se právě asi snaží o to, aby tato nálepka přestala i v téhleté strategické části platit, proto třeba nechce být v parlamentním klubu. Protože tam se nebude dělat nic jiného, než právě provokovat, instrumentalizovat. Ať se stane na německé scéně cokoliv, tak to bude vždy ze strany AfD okamžitě uchopeno a instrumentalizováno. Tohle totiž dělají v třinácti zemských parlamentech, ve kterých jsou už teď zastoupeni, tím jsou pověstní,“ dodala Rakušanová.

Na celý rozhovor se podívejte ve videu.