Práva Evropanů zachováme, ujišťoval Johnson v Praze

Británie podle ministra zahraničí Borise Johnsona i pro brexitu zachová práva evropských občanů na svém území. Ujistil o tom Lubomíra Zaorálka na pondělním jednání v Praze. Londýn také bude nadále spojencem Evropy v oblasti obrany.

Šéf české diplomacie zopakoval, že udržení práv českých občanů v Británii je pro ČR priorita, Praha má zájem i na zachování vysokého objemu vzájemného obchodu.

Johnson navštívil Prahu po pátečním projevu britské premiérky Theresy Mayové, která ve Florencii přednesla svou představu, jak by měly být upraveny vztahy mezi Británií a EU po brexitu. Johnson uvedl, že chce postoje Mayové vysvětlovat i v dalších evropských metropolích, Česko bylo prvním státem, kam přijel. Podle něj to ukazuje na blízký vztah obou zemí.

„Zaprvé, mluvili jsme o občanech. Velmi si vážíme přínosu 45 000 českých občanů ve Spojeném království. Jejich práva budou chráněna a respektována tak dlouho, dokud si to budou přát. A budou garantována britskými soudy,“ sdělil Johnson. Zopakoval také vyjádření Mayové, že Londýn dostojí finančním závazkům vůči EU po dobu, než bude jednoznačně stanoveno uspořádání budoucích vztahů. Potvrdil také závazek pokračovat v obranné spolupráci.

Johnson vyjádřil naději, že zveřejněné stanovisko britské vlády pomůže posunout kupředu vyjednávání mezi Londýnem a Bruselem o vzájemných vztazích, aby se mohly zaměřit na budoucí uspořádání. „Míč je nyní na vaší straně hřiště, uvidíme, jak se nám vrátí. Chceme vybudovat hluboké a zvláštní partnerství s našimi partnery v EU,“ řekl.

Zaorálek uvítal, že Johnson přijel do Prahy upřesnit výroky Mayové. Česko podle něj má zájem na tom, aby se podařilo dohodu o brexitu uzavřít tak, aby byla výhodná pro obě strany. „My máme velký zájem na tom, aby zůstal neomezený proud zboží mezi Českou republikou a Velkou Británií, protože Británie je čtvrtý největší exportní partner České republiky,“ uvedl. Zdůraznil ale zároveň, že Praha stojí za společným vyjednávacím týmem EU.

„Souhlasím s tím, že proces vyjednávání vyžaduje určitý pozitivní přístup a tvořivost, jak říkala paní premiérka (Mayová). Zároveň my říkáme, že je potřeba se soustředit na klíčová témata a postupovat v nich dopředu,“ řekl Zaorálek.

Český ministr také podotkl, že svému protějšku věnoval sadu míčků na stolní tenis jménem Malý Boris. Podle něj to je výraz skutečnosti, že Británie hraje s EU ve věci brexitu diplomatický ping-pong a že Johnson nyní bude mít možnost trénovat. Johnson to označil za „britský žert“.

Barnier: EU se musí rozhodnout, zda chce přechodné období

Ostatních sedmadvacet zemí Evropské unie musí projednat, zda si přejí domluvit s Británií určité přechodné období po jejím odchodu z unie a zda je takový krok vůbec v jejich zájmu. V Bruselu to po jednání s ministry sedmadvacítky odpovědnými za evropskou problematiku řekl unijní vyjednavač pro brexit Michel Barnier. Další kolo vyjednávání mezi britským a unijním týmem začíná v Bruselu večer, skončí ve čtvrtek.

Barnier připomněl, že dvouleté přechodné období, o kterém hovořila britská premiérka Theresa Mayová minulý týden v italské Florencii, není v jeho stávajícím vyjednávacím mandátu obsažené. Barnier na tiskové konferenci krátce před začátkem dalšího, už čtvrtého jednacího kola podotkl, že podobnou otázku ale mohou už nyní upravovat některá doporučení, která od členských států před jednáním dostal.

„Každé přechodné období bude muset respektovat regulační a finanční rámec jednotného trhu. Mluvíme tak o prodloužení platnosti evropské legislativy po určité konkrétní období,“ upozornil Barnier. Dál by tedy i pro Brity měly platit například pravidla týkající se rozpočtové kázně či nejrůznější unijní regulace.

Vydáno pod