Šéf europarlamentu vyzval Merkelovou k reformě Evropy, Le Penovou potěšila AfD

Jedním z prvních zahraničních politiků, kteří pogratulovali německé kancléřce Angele Merkelové k vítězství ve volbách do Spolkového sněmu, byl předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani. Německo podle něj zůstává spojené s evropskou myšlenkou, nyní je ale třeba „Evropu společně reformovat,“ uvedl Tajani.

Formace Merkelové volby vyhrála s 33 procenty hlasů, druhá SPD získala pětinu hlasů. Obě strany současné velké koalice si ale proti předchozím volbám výrazně pohoršily. Na třetím místě skončila protiimigrační a eurokritická Alternativa pro Německo (AfD).

Mezi prvními politiky, kteří na výsledek německého hlasování reagovali, byl také šéf liberální frakce ALDE v europarlamentu Guy Verhofstadt, který vyzdvihl úspěch německých liberálů z FDP. Ti se se ziskem 10,5 procenta hlasů po čtyřech letech do Spolkového sněmu vrací.

„Doufám, že Merkelová sestaví proevropskou vládu a bude nyní prosazovat reformy, které EU nutně potřebuje,“ podotkl Verhofstadt na Twitteru.

Také lucemburský premiér Xavier Bettel připomněl úspěch FDP s tím, že liberální hodnoty a přesvědčení sílí, což je pro Evropu dobré.

Jeho nizozemský kolega Mark Rutte pogratuloval na Twitteru Merkelové s tím, že se těší na další spolupráci. Svou gratulaci německé kancléřce na sociální síti už zveřejnila například i litevská prezidentka Dalia Grybauskaitéová.

„Volal jsem Angele Merkelové, abych ji poblahopřál. Budeme odhodlaně pokračovat v naší spolupráci, zásadní pro Evropu a naše země,“ uvedl na Twitteru francouzský prezident.

Evropské protiimigrační strany gratulují AfD

Úspěch AfD je podle francouzské nacionalistické europoslankyně a neúspěšné prezidentské kandidátky Národní fronty (FN) Marine Le Penové novým symbolem probouzení se evropských národů. „Tleskám našim spojencům z AfD za jejich historický výsledek,“ uvedla na Twitteru Le Penová.

„Gratuluji (spolupředsedkyni AfD) Frauke Petryové a AfD!“ napsal zase předseda nizozemské Strany pro svobodu (PVV) Geert Wilders, jehož uskupení se stalo v březnových volbách druhou nejsilnější stranou v zákonodárném sboru, i když zaostalo za očekáváními.

„AfD velkým vítězem na třetím místě! Srdečné gratulace z Vídně,“ napsal na svém Facebooku předseda pravicově populistické Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Heinz Christian Strache. FPÖ by se v říjnových parlamentních volbách v Rakousku mohla stát podle průzkumů druhou nejsilnější stranou. „Touha po změně u našich sousedů je viditelná,“ dodal Strache.