Merkelová počtvrté: Kancléřka bez hvězdných manýrů, která nečiní svévolná rozhodnutí

Žena, která vyznává heslo „V klidu spočívá síla“. V politice nepříliš obvyklý obrázek. Nicméně se svým klidem přemohla své soupeře v Německu počtvrté za sebou. V čele země stála už v době, kdy šli dnešní prvovoliči do první třídy. Pro své příznivce je zosobněním jistoty, důvěryhodnosti, skromnosti a blízkosti obyčejným lidem, její kritici jí naopak vyčítají názorovou nečitelnost.

„Velmi dobře víme, že v dalších čtyřech letech přijdou přelomové chvíle, a věříme, že CDU je schopná je řešit nejlépe,“ říkají podporovatelé kancléřky Henrich Balke a Erich Cymek v jejím volebním okrsku na pobřeží Baltu ve spolkové zemi Meklenbursko – Přední Pomořansko. Ve svém obvodu se Merkelová dostala do Bundestagu pokaždé od roku 1990.

„Paní Merkelová nikdy nečiní rozhodnutí, která jsou svévolná, a tím pádem neschopná většinové podpory,“ tvrdí publicistka Gertrud Höhlerová s odkazem na to, že pro političku přezdívanou „Mutti“ nehraje ideologie zásadní roli. Konstantin Richter, autor knihy „Die Kanzlerin: Eine Fiktion“, se domnívá, že kancléřčina nechuť k ideologii má kořeny ve východoněmecké zkušenosti. „Byla svědkem kolapsu ideologie,“ poukazuje Richter na rozpad komunistického bloku ve východní a střední Evropě na sklonku 80. let.

Nerada vede předvolební boj, ale daleko raději pracuje. Lidé o ní mluví jako o velmi odpovědné a pilné ženě, která se zakousne do problému a ten řeší.
Bára Procházková
novinářka a politoložka
Typické gesto Angely Merkelové
Zdroj: Michael Dalder/Reuters

„Nemyslí ideologicky, ale eticky,“ napsal britský týdeník The Economist a připomněl tak důležitost luteránské víry pro šéfku křesťanských demokratů. Sama Merkelová ji označila za svůj „vnitřní kompas“.

Trochu liberální, trochu křesťansko-sociální a trochu konzervativní

„Pracuje jako vědkyně: hodně čte, důkladně posuzuje fakta a nemá předsudky,“ všiml si stranický kolega Jens Spahn. Merkelová průběžně analyzuje události v domácí a světové politice a tak, jak se vyvíjí, utváří si na ně názor, a to skrze neustálé konzultace s poradci, poslanci a dalšími čelnými představiteli. „Jsem trochu liberální, trochu křesťansko-sociální a trochu konzervativní,“ popsala už v roce 2009 své politické ukotvení.

Vládnoucí CDU se každopádně pod jejím vedením opakovaně posunula doleva. Záchrana Řecka, konec jaderné energie, manželství homosexuálů. Změny podané jako odraz nálad společnosti udržely Merkelovou v kancléřství. A když bylo potřeba, jako v případě migrační krize, neváhala svůj postoj upravit.

Na to, jak se Německo za vlády Angely Merkelové proměnilo, odkazuje množství žádostí o azyl nebo rekordní podíl lidí s kořeny v zahraničí na počtu obyvatel. Kancléřce ale nahrávají jiná čísla. Nezaměstnanost se od roku 2005 snížila o polovinu a průměrná mzda vzrostla o 800 eur.

Jaká je Angela Merkelová mimo svět politiky? (zdroj: ČT24)

Ráda pěstuje brambory a přála by si být astronautkou

Soukromí si třiašedesátiletá držitelka doktorátu z fyziky pečlivě střeží a málokdy mluví o něčem, co by se přímo týkalo její osoby. Školákům nedávno prozradila, že ráda pěstuje brambory, a že kdyby nebyla kancléřkou, přála by si být astronautkou, co létá kolem Země. „A všechno bych si z výšky pěkně prohlédla,“ dodala Merkelová. 

Ve volném čase relaxuje na chatě v Severním Braniborsku, kde odpočívá u vážné hudby, pečení švestkového koláče nebo s rukama v záhoně.

Angela Merkelová, za svobodna Kasnerová, se narodila 17. července 1954 v Hamburku. Dětství prožila ve východoněmeckém Templinu, na univerzitě v Lipsku vystudovala fyziku. Po vysoké škole působila několik let v institutu fyzikální chemie ve východoberlínské akademii věd. Na podzim 1989 se zapojila do činnosti opozičního Demokratického hnutí a v následujícím roce byla několik měsíců zástupkyní mluvčího poslední východoněmecké vlády.

Pod vedením kancléře Kohla se v roce 1991 stala ministryní pro záležitosti žen a mládeže a o tři roky později šéfkou resortu životního prostředí. Politička zároveň stoupala na stranickém žebříčku a na podzim 1998 se vyšvihla do pozice generální tajemnice strany. Na jaře 2000 se stala předsedkyní CDU. V lednu 2002 ale musela Merkelová ještě přenechat místo volebního lídra Edmundu Stoiberovi.

O tři roky později už konzervativci svou předsedkyni postavili jako vyzyvatele sociálnědemokratického premiéra Gerharda Schrödera. Volby skončily patem, Merkelové se ale podařilo dohodnout s SPD na vytvoření velké koalice, do jejíhož čela usedla. Z úřadu kancléře ji SPD nedokázala sesadit ani ve volbách v září 2009, kdy Merkelová do koalice vzala liberály z FDP, s nimiž absolvovala své druhé funkční období. Třetí volby v čele CDU vyhrála v září 2013 a v prosinci se pak opět ujala otěží velké koalice.

Fotbalová fanynka Merkelová je podruhé vdaná. S prvním manželem, Ulrichem Merkelem, se rozvedla počátkem 80. let. V roce 1998 si vzala profesora chemie Joachima Sauera. Svoje soukromí si ale bezdětná politička pečlivě střeží.

Angela Merkelová ve Spolkovém sněmu
Zdroj: ČTK/AP/Markus Schreiber