Madrid kvůli referendu převezme kontrolu nad katalánskou policií

Španělské úřady dočasně převezmou kontrolu nad katalánskou policií (zdroj: ČT24)

Španělské úřady dočasně převezmou kontrolu nad katalánskou policií, která bude muset v době očekávaného konání referenda za nezávislost poslouchat příkazy z Madridu. Podle španělských médií o tom v sobotu rozhodlo ministerstvo vnitra ve snaze překazit plebiscit, který vláda označuje za nelegální. Katalánští představitelé krok označili za pokus o zastrašení, který referendu nezabrání.  To se uskuteční v neděli 1. října.

Madrid se obává, že katalánští policisté podřízení místní vládě nebudou ochotni zakročit 1. října proti místním představitelům, kteří slíbili umožnit v jednotlivých katalánských městech a obcích konání referenda. Z toho důvodu ministerstvo jmenovalo jejím koordinátorem vysokého činitele španělských bezpečnostních složek Diega Péreze de los Cobos, jehož příkazům budou katalánští strážci zákona podléhat. 

Již v pátek ministerstvo oznámilo, že do Katalánska posílá dodatečné policejní jednotky, aby udržovaly pořádek a zabránily přípravám referenda. Podle médií rozšíří současný počet 5000 španělských policistů až o čtyři další tisícovky. Katalánská policie má přibližně 17 000 příslušníků.

„Čeká nás ještě mnoho nepříjemností. Stát chce omezit naši autonomii, ale nás nezastaví,“ napsal na Twitteru v reakci na nejnovější krok Madridu katalánský ministr vnitra Joaquin Forn. Rovněž několik dalších představitelů sedmimilionového autonomního regionu dalo najevo, že přes stupňující se tlak centrálních úřadů od referenda necouvnou.

Pokračují protestní demonstrace

V Barceloně se o víkendu očekávají demonstrace, které mají být pokračováním protestů vyvolaných tento týden policejní razií na úřadech katalánské regionální vlády. Podnětem k veřejným akcím bude i svátek patronky největšího katalánského města. 

Madrid a Barcelona zatím nedokázaly ohledně chystaného referenda navázat dialog. Premiér Mariano Rajoy považuje snahy Katalánska za protiústavní a ústavní soud na žádost vlády nařídil jejich zastavení, dokud o problému definitivně nerozhodne.