Ze Severní Koreje bylo hlášeno zemětřesení, možná jde o důsledek exploze

Ze Severní Koreje bylo hlášeno zemětřesení o síle 3,4 stupně s ohniskem na zemském povrchu. Informovaly o tom úřady sousedních zemí. Čínská geologická služba uvedla, že se zřejmě jedná o důsledky exploze. Jihokorejská meteorologická agentura naopak otřesy dává do souvislosti s tektonickou činností. K názoru, že nešlo o nový severokorejský jaderný test, se přiklonil i norský seizmologický ústav Norsar.

Podobná zemětřesení v minulosti obvykle následovala po zkouškách jaderných zbraní. Pchjongjang ve čtvrtek sdělil, že chystá dosud nejsilnější test vodíkové bomby.

Zemětřesení bylo zjištěno v okrese Kilju v provincii Severní Hamgjong, kde se nachází severokorejská jaderná stanice, uvádí jihokorejská meteorologická agentura. Ta také uvedla, že analyzuje povahu zemětřesení a její počáteční pohled byl, že to byly přirozené otřesy spojené s tektonickou činností, protože nebyly zjištěny žádné zvukové vlny specifické pro zemětřesení způsobená člověkem.

Čínská oficiální zpravodajská agentura Xinhua podle Reuters uvedla, že epicentrum bylo zhruba na stejném místě jako podobné mělké zemětřesení z 3. září, které, jak se následně ukázalo, bylo způsobené zatím posledním a největším jaderným testem Severní Koreje, kdy byly zaznamenány otřesy o síle kolem šesti stupňů.

Dosud vyhodnocené seizmické signály mluví spíše pro následný otřes nebo skalní sesuv v důsledku velkého podzemního jaderného testu ze 3. září, citovala z prohlášení Norsaru agentura DPA.

Rada bezpečnosti OSN v reakci na něj po iniciativě Spojených států přijala minulý týden sankce omezující dovoz ropy do KLDR a vývoz textilu. Severokorejský ministr zahraničí pak uprostřed ostrých slovních výměn mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a diktátorem Kim Čong-unem v pátek prohlásil, že jednou z reakcí KLDR by mohl být dosud nejsilnější test vodíkové bomby v Pacifiku.

Čínské ministerstvo obchodu podle Reuters v sobotu také uvedlo, že s platností od října omezí  vývoz některých ropných produktů do KLDR a s okamžitou platností zakazuje export zkapalněného zemního plynu do sousední země. Peking zároveň na základě sankcí přijatých minulý týden Radou bezpečnosti OSN v souvislosti se severokorejskými jadernými a raketovými testy již vyhlásil okamžitý zákaz dovozu textilu z KLDR.