Konec Islámského státu v Iráku se blíží. Armáda zahájila bitvu o Havídžu

Zpravodaj ČT: Konec války s IS je v Iráku blízko (zdroj: ČT24)

Irácká armáda zahájila operaci s cílem dobýt z rukou radikálů z Islámského státu (IS) stopadesátitisícové město Havídža. Od začátku září bylo terčem západního letectva, které mířilo na základny a zbrojní sklady islamistů. Vládní síly dál bojují i v západní provincii Anbár, kde mají radikálové své poslední bašty na iráckém území. Podle blízkovýchodního zpravodaje ČT Jakuba Szántó je válka proti IS na území Iráku výrazně blíže svému konci než v sousední Sýrii.

Před dvěma dny armáda zahájila ofenzivu v západoirácké provincii Anbár, kde se nacházejí poslední bašty Islámského státu v Iráku. Území pod kontrolou IS leží především na hranici se Sýrií v údolí řeky Eufrat. Samozvaný Islámský stát, který v roce 2014 kontroloval asi třetinu Iráku, v posledních letech přišel o značnou část území v Iráku i v Sýrii.

Mluvčí mezinárodní letecké koalice plukovník Ryan Dillon na Twitteru napsal, že IS na dvou místech v Iráku, kde ještě má pod kontrolou nějaká území, čelí silné ofenzivě tamní armády.

Irácké letectvo s podporou mezinárodní letecké koalice vedené USA už začátkem měsíce začalo podnikat na Havídžu nálety, které byly zaměřeny na základny IS a sklady zbraní. Při náletech mezinárodní koalice bylo podle Dillona dosud zasaženo 29 cílů v Havídži a 34 v Anbáru.

V červenci tamní armáda osvobodila z rukou IS Mosul a o měsíc později islamisty vytlačila z města Tall Afar, které leží západně od Mosulu.

Kirkúk si nárokuje Bagdád i Kurdové

Plány dobýt Havídžu komplikovaly spory mezi iráckou armádou, šíitskými ozbrojenými skupinami a kurdskými silami. Havídža se nachází asi 240 kilometrů severně od hlavního města Bagdádu. Patří k sporné severoirácké provincii Kirkúk, kterou si nárokuje Bagdád i kurdská autonomie v Iráku. Příští týden by obyvatelé Kirkúku měli spolu s lidmi žijícími v iráckém Kurdistánu hlasovat v referendu o nezávislosti Kurdistánu.

Kurdská populace
Zdroj: 21stcenturywire.com

Mluvčí irácké armády generál Jahjá Rasúl oznámil, že v bojích budou iráckou armádu nadále podporovat kurdští pešmergové, a to navzdory napětí mezi Bagdádem a Irbílem kvůli sporné provincii Kirkúk. Podle jeho odhadů se v současné chvíli v Havídži nachází asi 800 až 1500 bojovníků IS.

Vláda v Bagdádu s referendem nesouhlasí, označila ho za protiústavní a zdůraznila, že rozdělení země může region destabilizovat.