Eiffelova věž dostane neprůstřelný háv

Eiffelovu věž má ochránit před útoky neprůstřelná zeď (zdroj: ČT24)

Kolem Eiffelovy věže v Paříži se začala stavět neprůstřelná skleněná zeď. Jde o další bezpečnostní krok, kterým úřady odpovídají na atentáty. Za dva měsíce má v zemi skončit výjimečný stav, který ve Francii trvá už skoro dva roky.

Na pořadu dne jsou nyní přípravné práce. Na začátku října začnou dělníci budovat okolo symbolu Paříže 2,5 metru vysokou neprůstřelnou zeď, která má návštěvníky ochránit před případným teroristickým útokem.

Zeď bude ze zesíleného skla a průhledná. Francii vyjde asi na dvacet milionů eur (zhruba 521 milionů korun). U místních obyvatel ale projekt moc velké nadšení nevyvolal. Obávají se, že stavba bude příliš prašná a hlučná. Ozývají se i další kritické hlasy, které neprůstřelnou zeď označují za akvárium pro turisty.

Pařížská radnice ale argumentuje tím, že zeď nahradí stávající kovové mříže a na památku tak bude hezčí pohled. Výstavba má trvat do července příštího roku a věž bude po celou dobu přístupná.

„Je to kombinace ochrany a elegance, umožňuje to výhled na to, co je kolem, a vzniknou také dvě malé velmi hezké zahrady, takže podle nás je to moderní způsob, jak ochránit významnou budovu,“ konstatoval zástupce pařížské starostky Patrick Klugman.

Turisté u Eiffelovy věže
Zdroj: ČTK/DPA/Christian Böhmer

Prostor pod věží je už nyní přísně střežený nevzhlednými ploty, kamerovým systémem a bezpečnostními rámy, kterými musí každý návštěvník projít. Věž zároveň patří mezi stavby, které jsou prakticky nepřetržitě pod dohledem vojenských hlídek.

I jejich mise se má s blížícím se koncem stavu nouze změnit. „Teroristická hrozba se dnes mění, od útoku na Bataclan prošla výrazným vývojem,“ tvrdí francouzský ministr vnitra Gérard Collomb.

Právě hlídkující vojáci se stali jedním z nejčastějších cílů teroristů. Jen před pár dny na ně jeden muž zaútočil právě pod Eiffelovou věží. Snadné cíle z nich dělá mimo jiné i to, že jejich hlídky jsou mnohdy pravidelné, a tedy předvídatelné.

To se má teď změnit. „Čím jsou hlídky statičtější, tím jsou nudnější, méně užitečné a únavnější,“ podotkla francouzská ministryně obrany Florence Parlyová. I nadále má ale zůstat v pohotovosti sedm tisíc vojáků, které bude v případě potřeby možné posílit ještě o další tisíc.

Zpřísněná bezpečnostní opatření platí kvůli atentátům, jimž byla Francie vystavena v letech 2015 a 2016. Zemřelo při nich hlavně v Paříži 238 lidí, stovky dalších byly zraněny. Nový poplach vyvolal incident z 3. února, kdy devětadvacetiletý Egypťan napadl u Louvru vojenskou hlídku a sám byl při tom postřelen.