Španělský ústavní soud zneplatnil „dočasnou ústavu“ pro samostatné Katalánsko

Španělský ústavní soud vyhověl žádosti Madridu a pozastavil platnost katalánského zákona, který představuje jakousi dočasnou ústavu pro případ, že se pro samostatné Katalánsko lidé vysloví v referendu. Plebiscit plánuje autonomní oblast na 1. října i přesto, že zákon o jeho vyhlášení pozastavil ústavní soud už o víkendu. Španělská vláda kroky Barcelony považuje za protiústavní, o pravdivosti těchto tvrzení však justice ještě nerozhodla.

Zákon o přechodu Katalánska k samostatnému státu schválil ve čtvrtek tamní parlament, ve kterém mají většinu separatisté. Ústavní soud jej označil za „příhodný pro autokratický režim“, napsal španělský deník El País. Urychlené schválení legislativy pak podle soudců mělo „jasně totalitní“ povahu.

V pondělí v katalánské metropoli Barceloně volaly po nezávislosti statisíce lidí při oslavách tamního státního svátku. „Dnes jsme jasně a zřetelně dali najevo, že nás nezastaví žádný soudní příkaz,“ řekl na manifestaci předseda hlavní separatistické organizace ANC Jordi Sanchez.

Nedávné průzkumy ukazují, že v řadách samotných Katalánců má větší podporu setrvání v rámci Španělska. Proti uskutečnění referenda o odtržení je také 60 procent všech Španělů.