Symbolem povolebního násilí v Keni se stala zastřelená osmiletá dívka

Symbolem násilí v Keni je zastřelená osmiletá dívka (zdroj: ČT24)

V Keni ustalo několikadenní násilí. Za uplynulý týden tam podle keňské organizace na ochranu lidských práv zemřelo nejméně 24 lidí včetně osmileté dívky, kterou zřejmě omylem zastřelila policie. Vůdce opozice Raila Odinga vyzval své příznivce, aby nechodili do práce a odmítli tak výsledky prezidentských voleb, v nichž zvítězila současná hlava státu Uhuru Kenyatta.

Nepokoje v Keni si tentokrát vyžádaly oběti. Osmiletou Moru zřejmě zasáhla kulka vystřelená policií. „Moje dcera si šla hrát ven s ostatními. Já jsem zatím prala. Najednou jsem viděla cizí dítě, jak běží ke mně. Řeklo mi, že moje dcera byla postřelená. Když jsem k ní doběhla, našla jsem na zemi jen bezvládné tělo,“ prohlásila Damaglyn Marubeová.

Spolu s rodinou od vlády očekává, že smrt její dcery vyšetří. Podpořit ji osobně přijel i vůdce opozice Odinga. Ten viní znovuzvoleného prezidenta Kenyattu z násilí a smrti desítek lidí. O víkendu vyzval své příznivce ke stávce. „Po boku prezidentovy strany tady byla zvláštní jednotka, která ví, že je pod ochranou vlády. Přišli sem ukrást volby a zabíjet,“ konstatoval opoziční lídr.

Vůdce keňské opozice vítá své stoupence v Nairobi
Zdroj: Reuters/Thomas Mukoya

Opozice minulý týden zpochybnila nestrannost volebních komisařů a mluvila o zásahu hackerů. Podle Africké unie i pozorovatelů z Evropské unie ale bylo hlasování v pořádku. Mezinárodní komunita tlačí na Odingu, aby přiznal porážku.

„Velké množství Keňanů vidí volby jako skutečně demokratické, a až na nějaké chudé lidi, kteří jsou v menšině a nedrží moci, myslím, že většina Keňanů není ochotná jít do ulic,“ podotkl bezpečnostní analytik Tomáš Maule.

Pětapadesátiletému Kenyattovi k vítězství blahopřála například Británie, šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová a další diplomaté. Generální tajemník OSN António Guterres apeloval na poraženého kandidáta Odingu, aby zajistil, že se jeho příznivci vyvarují násilností.

Uhuru Kenyatta
Zdroj: ČT24

Nepokoje nejsou v Keni výjimečné. Před deseti lety přerostly v etnické čistky – o život tehdy přišlo na 1100 lidí. Dalších asi 600 tisíc muselo opustit své domovy. Odinga tehdy také prohrál a později se v rámci dohody o sdílení moci, která měla zklidnit napětí, stal premiérem.

Kenyatta následně čelil v Haagu obvinění ze zločinů proti lidskosti. Mezinárodnímu tribunálu se ale jeho vinu nepodařilo prokázat.