Podezřelý z útoku v Paříži není schopen vypovídat. Policie pátrá po možných komplicích

Do skupiny vojáků zřejmě najel v Paříži muž z Alžírska (zdroj: ČT24)

Podezřelý řidič, kterého francouzská policie zadržela a těžce zranila ve středu poté, co najel do skupiny vojáků, je stále v nemocnici a jeho stav mu neumožňuje, aby se podrobil výslechu. Vyšetřovatelé mezitím pátrají po případných dalších komplicích zadrženého. Informovaly o tom zpravodajské weby Franceinfo a BFMTV s odvoláním na soudní zdroje.

Podle médií je podezřelým šestatřicetiletý Alžířan Hamou B. nebo Hamou Benlatreche, který nebyl znám francouzské tajné službě. Jeho státní příslušnost zveřejněna nebyla. Muž bydlel v departementu Yvelines západně od Paříže.

„Tento muž, narozený v roce 1980, je pravděpodobný pachatel útoku, protože byl v hledaném vozidle, ve kterém se snažil uniknout,“ uvedl zdroj. Ve středu při útoku autem zranil šest francouzských vojáků, z toho tři těžce na západopařížském předměstí Levallois-Perret.

Nejmenovaný policejní činitel uvedl, že podezřelý žil ve Francii legálně a nikdy nebyl odsouzen za žádný trestný čin. Úřady ho ale podezíraly z menších deliktů. Ve středu některá francouzská média uvedla, že pomáhal cizincům bez povolení se dostat do země.

Benlatrecheův strýc Mohammed řekl televizi BFM, že jeho synovec byl praktikující muslim, který své rodině tvrdil, že pracuje jako řidič dodávky a rovněž pro operátora osobní přepravy Uber. Podle něj ale Hamou nejevil známky radikalizace. „Těžko uvěřit, že šlo o něj,“ poznamenal strýc.

Voják na místě činu
Zdroj: BENOIT TESSIER/Reuters

Policie muže dopadla na dálnici A16 směřující z Francie do Belgie v pronajatém autě, které použil k útoku, a to díky lokátoru GPS, který byl ve vybavení vozidla z půjčovny. Policisté po něm stříleli a několikrát jej zasáhli, nyní je v nemocnici v severofrancouzském Lille.

Protiteroristický odbor pařížské prokuratury vyšetřuje případ jako „pokus o vraždu úředních osob v rámci teroristické aktivity a ve spolupráci s dalšími pachateli teroristické trestné činnosti“.

Prezident Emmanuel Macron ve středu večer na Twitteru „blahopřál policii, která zatkla pachatele útoku“. Vyšetřovatelé ho ale oficiálně stále evidují pouze jako podezřelého, protože zatím stoprocentně nepotvrdili, že útočník z Levallois-Perret je tou samou osobou, která byla zadržena na dálnici.

Zranění vojáci jsou v péči lékařů vojenských nemocnic, většinou utrpěli zlomeniny. Účastnili se bezpečnostní operace Sentinelle, kterou Francie zahájila v reakci na teroristické útoky v redakci časopisu Charlie Hebdo v lednu 2015.

Od té doby si útoky ve Francii vyžádaly 239 obětí, od poloviny loňského roku cílí, na rozdíl od Británie či Německa, kde také došlo k sérii útoků, hlavně na příslušníky bezpečnostních složek.