Emoce i slzný plyn. V Keni to vře, poražený kandidát opozice mluví o útoku hackerů

Poražený keňský kandidát na prezidenta Raila Odinga označil volby za „obří podvod“. Podle něj se do počítačů volební komise nabourali hackeři. Policie použila slzný plyn proti stovce jeho příznivců. Podle oficiálních údajů po sečtení 90 procent hlasů vyhrál současný prezident Uhuru Kenyatta, který získal 55,6 procenta hlasů.

Podle Odingy k „rozsáhlému“ útoku hackerů došlo v noci. Použili prý identitu zavražděného volebního úředníka Chrise Msandy, který měl na starosti právě elektronický systém. Výsledky Odingovy strany se podle lídra opozice vůbec neshodují s výsledky na webu volební komise.

Na nesrovnalosti přitom upozornila i nevládní organizace Keňská komise pro lidská práva, která je objevila při porovnávání oficiálních výsledků od volební komise a záznamů, které podepsali zástupci stran u volebních místností.

Třeba na jednom dokumentu z Nandi na západě země se na webu komise objevilo 439 neplatných hlasů, zatímco v papírové formě byly jen čtyři.

Horizont ČT24: V Keni to po volbách vře (zdroj: ČT24)

Odingův zástupce Kalonzo vyzval stoupence poraženého kandidáta, aby zůstali v klidu. Případnou akci chce opozice svolat později. Ve městě Kisumu se přesto sešli neozbrojení Odingovi příznivci.

„Žádný Raila, žadný mír,“ křičeli. Bezpečnostní složky k jejich rozehnání použily slzný plyn. V okrese Kisii dokonce policie na protestující střílela a zabila jednoho člověka, což potvrdil policejní velitel Leonard Katana.

Odingovi příznivci věří, že nyní dvaasedmdesátiletý politik prezidentské volby vyhrál už v roce 2007. Hlavou státu se ale tehdy nestal, tehdejší hlasování totiž mezinárodní pozorovatelé označili za sporné. Keňou následně zmítaly nepokoje, při kterých zemřelo přes 1000 lidí.