Itálie vyšetřuje německé zachránce uprchlíků kvůli podpoře nelegální migrace

Italská justice vyšetřuje německou nevládní organizaci Jugend Rettet kvůli „úmyslné podpoře ilegálního přistěhovalectví“. Ve středu jí zabavila loď Iuventa i s vybavením kvůli podezření, že organizace při záchraně migrantů ve Středozemním moři spolupracovala s pašeráky lidí. Jugend Rettet to popírá a proti konfiskaci plavidla se hodlá odvolat. „Záchrana lidských životů je pro nás i nyní tou nejvyšší prioritou, proto velmi litujeme, že nemůžeme být na místě,“ uvedla organizace v prohlášení.

Odvolání proti postupu italských úřadů se podle právního zástupce Jugend Rettet nebude týkat pouze zabavené lodi, ale i počítačů a dokumentů. Nikdo z organizace zatím nebyl obviněn.

Zákrok italské policie a pobřežní hlídky se uskutečnil na popud prokurátora Ambrogia Cartosia, podle nějž byla Jugend Rettet ve styku s pašeráky lidí a uzavírala s nimi dohody. Cartosio však zdůraznil, že organizaci z toho neplynul žádný zisk a že tato aktivita rozhodně nebyla dlouhodobá a koordinovaná.

Expertka na migraci Faltová: Záchranářům určitě nejde o peníze (zdroj: ČT24)

Ostré reakce vyvolalo zveřejnění fotografií, které měly zachycovat okamžik, kdy zástupci Jugend Rettet přebírají na moři uprchlíky přímo od pašeráků lidí. Následně se objevily odposlechy, na nichž člen Jugend Rettet zakazuje komukoliv předávat fotografie ze záchranných akcí, na jejichž základě by byla možná identifikace osob. 

Jugend Rettet během záchranné akce ve Středozemním moři
Zdroj: Stefano Rellandini/Reuters

Organizace Jugend Rettet vznikla v květnu 2015 jako iniciativa skupiny žáků a studentů z Berlína a Postupimi znepokojených zprávami o rostoucích počtech uprchlíků utonulých ve Středozemí.

„Chceme skoncovat s lhostejností evropské společnosti vůči umírání ve Středozemním moři. Zasazujeme se o humánní, spravedlivou a angažovanou azylovou politiku,“ tvrdí.

Během půlroku převezla Iuventa přes šest tisíc lidí

Už v červenci 2015 začala skupina pátrat po lodi, na kterou by se vešlo kolem dvou stovek lidí. Od oficiálního založení spolku v říjnu 2015 do dubna následujícího roku dokázala organizace od dárců vybrat 150 tisíc euro a v lednu si pořídila 33metrovou loď Iuventa.

Po nezbytných úpravách se na svou první misi vydala v červenci a do konce roku přepravila do italských přístavů více než 6500 lidí. Podle kritiků však nešlo pouze o záchranu plavidel v nouzi, ale o jakousi námořní „taxislužbu“, která ještě podporuje byznys převaděčů na afrických březích. 

Pravidelnou posádku Iuventy tvoří třináct lidí, většina z nich jsou profesionálové (lodní kapitáni, inženýři a lékaři). Podle vyjádření organizace pracují bez nároku na honorář. Přesto se jejich náklady na záchranné mise měsíčně vyšplhají k 30 000 eur.

Akce Jugend Rettet
Zdroj: Stefano Rellandini/Reuters

Jugend Rettet nepřijala italský kodex

Podle serveru Die Welt dnes pracuje v berlínském sídle této nevládní organizace 11 lidí, další desítky příznivců ale má po celém Německu, většina z nich je ve věku mezi 20 a 30 lety.

Vedle Lékařů bez hranic je Jugend Rettet jedinou, která odmítla podepsat italský kodex regulující činnost nevládních organizací při zachraňování migrantů ve Středozemním moři.

Mezi opatření, jež jsou uvedena ve 13 bodech vytvořených italským ministerstvem vnitra, patří zákaz vplutí záchranářských lodí do libyjských vod či povinnost posádek těchto lodí umožnit vstup na palubu členům speciálních bezpečnostních složek bojujících proti obchodu s lidmi. Právě kvůli posledně jmenovanému opatření odmítly obě nevládní organizace kodex podepsat.

Na italskou stranu se postavila i Evropská komise a potvrdila, že organizacím, které kodex nepodepíšou, bude odepřen přístup do italských přístavů.

Novinář Reizk: Do boje s pašeráky se musí angažovat všechny strany konfliktu v Libyi (zdroj: ČT24)