Venezuela: Maduro se vysmál americkým sankcím. Lídry opozice odvedla tajná služba

Předáci venezuelské opozice skončili za mřížemi, na Madura padly sankce (zdroj: ČT24)

Venezuelský prezident Nicolás Maduro se vysmál sankcím, které na něj uvalily v pondělí Spojené státy kvůli nedělním kontroverzním volbám. Den voleb, jež považuje za nedemokratické nejen místní opozice, ale i velká část zemí regionu, označil za historický. Tajná služba v noci odvedla z jejich domovů dva významné opoziční vůdce Leopolda Lópeze a Antonia Ledezmu. Při protestech zemřelo za poslední dva dny 17 lidí, tvrdí opoziční média.

Sankce zahrnují zmrazení Madurových aktiv, které spadají pod americkou jurisdikci. Zakazují zároveň Američanům a americkým firmám jakékoli obchodní a finanční transakce s prezidentem.

„Uvalily na mě sankce, protože jsem uspořádal jedinečný volební počin v historii Latinské Ameriky… Trestají mě za to, že neposlouchám příkazy imperialismu,“ prohlásil v pondělí večer Maduro. Řekl, že je na sankce pyšný, a s ironií dodal, ať si USA v sankcích pokračují. Trumpa obvinil, že dělá „největší chybu svého života“, když se „plete do věcí venezuelského lidu“.

Jste s prezidentem Trumpem, nebo s Venezuelou? Jste s Trumpem, nebo s demokracií? Jste s Trumpem, nebo sdílíte úděl svobodných národů tohoto světa? Jste s Trumpem, nebo se svobodným světem? Sankce? Můžete si zavést sankce, kde chcete, ale Venezuela se rozhodla být svobodná a já jsem prezident svobodných lidí.
Nicolás Maduro
venezuelský prezident

Uvalení sankcí na Madura oznámilo americké ministerstvo financí, podle kterého nedělní volby potvrdily, že je Maduro diktátor. Venezuelská opozice hlasování do nového Ústavodárného shromáždění bojkotovala, jeho složení tak patrně zcela ovládnou přívrženci vládní levice.

„Nedělní nelegitimní volby potvrdily, že Maduro je diktátor, který ignoruje vůli venezuelského lidu,“ uvedl americký ministr financí Steven Mnuchin při oznámení sankcí. „Maduro není jen špatný lídr. Teď je i diktátor,“ dodal poradce pro národní bezpečnost H.R. McMaster.

Podle Mnuchina hrozí podobné sankce i členům nového orgánu, jehož vznik opozice i řada států označuje za neústavní. Podle agentury Reuters zatím nebudou uvaleny sankce na venezuelský ropný sektor.

Lídři opozice odvezeni neznámo kam

Opoziční list El Nacional mezitím zveřejnil video natočené sousedy, na němž skupina ozbrojených mužů a žen násilím odvádí bývalého starostu Caracasu Ledezmu oblečeného v pyžamu. „Právě odvedli Leopolda z domu. Nevíme, kam ho vezou. Maduro ponese odpovědnost, jestli se mu něco stane,“ uvedla na Twitteru Lópezova manželka a přední opoziční aktivistka Lilian Tintoriová.

López, kterému někteří přezdívají „latinskoamerický Mandela“, byl předloni odsouzen ke 13 letům vězení za „podněcování k násilí a protivládní spiknutí“ kvůli demonstracím z roku 2014. Ledezma je již třetím rokem vězněn bez soudu za údajnou snahu o svržení prezidenta. Oba muži byli ze zdravotních důvodů v domácím vězení.

Ledezma den před svým zadržením zveřejnil projev ke stoupencům venezuelské opozice, které vyzval k jednotě, „vzájemné upřímnosti“ a nápravě minulých chyb, díky čemuž by podle něho opozice mohla konečně uspět v klání se současnou socialistickou vládou.

Protesty proti novému zákonodárnému orgánu si za poslední dva dny podle místního opozičního listu El Nacional vyžádaly sedmnáct obětí. Jejich památku v pondělí večer uctili Venezuelané na demonstraci v Caracasu. Další protest svolala opozice do centra metropole na středu, den nato má zasednout poprvé nové Ústavodárné shromáždění.

USA už minulý týden pohrozily venezuelské vládě sankcemi, pokud uspořádá volby do Ústavodárného shromáždění. Vznik tohoto orgánu považuje opozice i řada zemí za nedemokratický, prezident Maduro se tak podle nich snaží upevnit svou autoritářskou vládu a obejít parlament, v němž má od loňska většinu opozice.

  • „Venezuela je diktaturou už od roku 2015, kdy parlamentní volby, které vyhrála opozice, nebyly režimem uznány a parlament je ignorován. Svým způsobem se Venezuela posouvala k diktátorskému režimu už na konci vlády Huga Cháveze. A to, co se v zemi děje nyní, je začátek procesu, který má diktaturu konstitucionalizovat,“  míní iberoamerikanista Radek Buben.

V posledních dnech se objevily zprávy, že Washington zvažuje uvalení sankcí na venezuelský ropný sektor. Spojené státy kupují zhruba třetinu venezuelské produkce ropy a případný bojkot by mohl mít pro venezuelské hospodářství fatální následky.

Už minulý týden uvalily USA sankce na 13 bývalých a současných činitelů Madurova režimu, jsou mezi nimi mimo jiné šéfka národní volební komise Tibisay Lucenová, ministr vnitra Néstor Reverol či šéf policie Carlos Pérez.