Turecko zatklo za týden dalších tisíc lidí. Viní je z podpory loňského pokusu o puč nebo Kurdů

Turecké úřady v minulém týdnu zatkly 1098 lidí. Viní je z podpory Kurdů nebo organizátorů loňského pokusu o převrat.

V uplynulém týdnu zatkly turecké úřady 831 lidí, které podezřívají z napojení na organizátory neúspěšného loňského pokusu o převrat. Viní je z vazeb na duchovního Fethullaha Gülena, jehož Ankara označuje za hlavního osnovatele nezdařeného puče.

Klerik, jenž dlouhodobě žije ve Spojených státech a kritizuje tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, obvinění odmítá.

V rukou policie skončilo rovněž přes 213 osob kvůli údajným kontaktům se zakázanou Stranou kurdských pracujících (PKK). Podle agentury Reuters to v pondělí oznámilo turecké ministerstvo vnitra.

PKK již desítky let vede ozbrojený boj za nezávislost Kurdistánu na Turecku a Ankara ji považuje za teroristickou organizaci. Dalších 46 osob skončilo v celách kvůli svému údajnému napojení na teroristy z organizace Islámský stát (IS).

Šest desítek lidí obvinily turecké úřady z podpory Islámského státu a dalších osm z vazeb na neupřesněné levicové teroristické skupiny.

Za rok od zmařeného puče uvalilo Turecko vazbu na zhruba 50 000 lidí. Více než 150 000 policistů, vojáků, soudců, učitelů a dalších lidí přišlo kvůli podobným obviněním o práci.