Caracas navzdory Trumpově hrozbě sankcemi kurz nezmění

Venezuelská vláda prezidenta Nicoláse Madura chce vytvořit kontroverzní Ústavodárné shromáždění i navzdory tomu, že americký prezident Donald Trump Caracasu pohrozil ekonomickými sankcemi. Trump také venezuelského prezidenta označil za špatného vůdce, který sní o tom, že bude diktátorem. Venezuela to označila za „hrubou intervenci“. Trump reagoval na výsledek nedělního neoficiálního referenda, ve kterém více než sedm milionů Venezuelanů Madurovy plány odmítlo.

„Venezuelský lid včera ukázal, že podporuje demokracii, svobodu a právní stát. Ale jejich silné a odvážné akce si stále nevšímá špatný lídr, který sní o tom, že se stane diktátorem,“ řekl Trump.

Dodal, že „mocně a rychle hospodářsky zakročí“, pokud Maduro od zřízení Ústavodárného shromáždění neustoupí.

Vláda volby do tohoto nového orgánu plánuje na 30. července a chce tak podle kritiků nahradit parlament, kde má většinu opozice. Ta ohlášené volby bojkotuje a má je za nedemokratické, protože způsob jejich konání stanovil prezidentský dekret a volební komise nakloněná Madurově kabinetu.

Venezuelský ministr zahraničí Samuel Moncada ale ujistil, že volby se 30. července uskuteční. „Volby jsou projevy politické svrchovanosti (venezuelské) republiky. Nic a nikdo jim nemůže zabránit,“ prohlásil Moncada. 

Opozice hodlá tyto volby bojkotovat jako nedemokratické, neboť způsob jejich konání stanovil prezidentský dekret a volební komise nakloněná vládě; a naopak chce vytvořit vlastní vládu a jmenovat nové členy nejvyššího soudu, který doposud kontroluje prezident.

Venezuelská opozice připravuje celonárodní stávku (zdroj: ČT24)

Opozice navíc oznámila stupňování protestů - už na tento čtvrtek připravuje celostátní čtyřiadvacetihodinovou stávku.

Maduro označil plebiscit za nezákonný a bezvýznamný. Čelí kvůli tomu mezinárodní kritice, k níž se teď po referendu přidala i Evropská unie. Šéfka její diplomacie Federica Mogheriniová venezuelskou vládu vyzvala, aby od svolání Ústavodárného shromáždění upustila. „Znamenalo by to riziko další polarizace země a stupňování konfliktů. Myslíme si, že vláda by spíš měla hledat politická gesta, která to napětí zmírní,“ uvedla ve svém prohlášení Mogheriniová.

  • Venezuela se už několik let zmítá v hluboké hospodářské krizi. Domácí ekonomika si s poklesem cen ropy, na níž je zcela závislá, nedokázala poradit a vládě chybí peníze na rozsáhlé sociální programy, kterými si v minulosti kupovala přízeň voličů.
Rey z VŠE: Pravidla pro volby do Ústavodárného shromáždění jsou pro opozici nevýhodná (zdroj: ČT24)
Vydáno pod