V Evropě zuří lesní požáry, Černá Hora žádá o mezinárodní pomoc

Chorvatsko bojuje s rozsáhlými lesními požáry. Oheň vypukl u měst Bogomolje na ostrově Hvar a Tugare u Splitu. V některých oblastech úřady musely obyvatele evakuovat. Oheň zuří i na mnoha místech Černé Hory, která už požádala o mezinárodní pomoc. S požáry se potýkají také Itálie či Španělsko.

Riziko vzniku požáru v Evropě (k 17. červenci 2017)
Zdroj: Effis

V celé přímořské Dalmácii se vyskytují dvě desítky požárů. Velmi kritická situace je zatím v oblasti městečka Srinjine a obcí Gornje a Donje Sitno. Podle chorvatského deníku Jutarnji Vijesti policie uzavřela místní silnici přibližně 15 kilometrů od Splitu.

Do boje s plameny jsou zde nasazeny tři letouny. Z uvedených obcí je také hlášeno první úmrtí, i když není zatím jisté, zda je spojeno s požárem. Zemřel 65letý muž, ale neví se, zda na infarkt nebo zda se udusil kouřem.

Hasičům se ještě stále nepodařilo uhasit požár u vsi Šestanovac ve východním cípu vnitrozemí, oheň je ale podle Jutarnji Vijesti pod kontrolou. Práci hasičům komplikuje silný vítr. Situaci kolem požárů sledují v okolí Omiše i čeští policisté. Zatím ale nic vážného řešit nemuseli.

Jih Evropy v plamenech. Lesní požáry a jak se jim vyhnout (zdroj: ČT24)

Stejně tomu je i v Šibeniku - v neděli hořelo u letoviska Brodarica. „Nikdo z Čechů nás nekontaktoval, že by byl nějak poškozen nebo zraněn,“ podotkla policistka Helena Kahnová.

Stovkám hasičů na některých místech pomáhá také armáda. Podle chorvatské státní televize je tomu tak například u Splitu, k jehož východnímu předměstí se oheň blíží. Agentura HINA uvedla, že v zasaženém území jsou přerušené dodávky vody a elektrického proudu a na některých místních silnicích je zastaven provoz.

Ministr obrany Damir Krstičevič podle agentury Reuters informoval, že do boje s plameny se zapojila stovka vojáků u obce Žrnovnica ležící východně od Splitu. Blízké podzemní úložiště raket podle jeho předpokladů žádné škody neutrpí.

Chorvatské pobřeží, které patří k oblíbeným letním destinacím, sužují lesní požáry o prázdninách často. Ty letošní jsou podle agentury AP považovány za jedny z nejhorších. O víkendu podle chorvatské agentury Hina u chorvatského pobřeží hořelo přibližně 352 hektarů lesa.

Ve vnitrozemí, v sousední Bosně, hasiči rovněž bojují s požáry v okolí měst Mostar a Trebinje.

V noci oheň zachvátil i černohorské pobřeží na poloostrově Luštica na severu země, uvedl chorvatský list Blic. Ministr vnitra Mevludin Nuhodžić podle podgorického listu Vijesti sdělil, že vláda požádala o mezinárodní pomoc středisko pro mimořádné situace při Evropské komisi. Uvedl, že situace na požářištích je pod kontrolou, nicméně nasazeny jsou všechny hasičské jednotky z pobřeží, kterým pomáhají i hasiči z měst na severu země.

Několik lidí se zde před plameny ukrývalo v moři, kde přibližně hodinu čekali na příjezd záchranářů. Informace o obětech na životech ani zraněných ale hlášeny nejsou. Nejméně stovka turistů se byla nucena evakuovat. České ministerstvo zahraničí upozornilo na požáry české turisty.

„Doporučujeme dbát zvýšené opatrnosti hlavně mezi obcí Podstrana a Jesenice a dodržovat pokyny hasičů,“ uvedlo ministerstvo na webu. V případě nutnosti se Češi mohou obrátit na konzulát ve Splitu na čísle +385 91 6121 660.

Požáry v Evropě (k datu 17. července 2017)
Zdroj: Effis

Ohnivá Itálie

S požáry bojují také Italové v horách na severu země u města Janov. V plamenech je rovněž italský ostrov Sardinie, kde musely být nasazeny kropicí letouny. Oblast muselo opustit na tisíc lidí. Jen za dnešní den hasiči zasahovali u více než tisícovky požárů. 

Hořící stromy a keře museli v Itálii hasit již o víkendu. V letovisku Capalbio v Toskánsku musely kvůli nim úřady evakuovat turisty ze dvou místních kempů. „Žhavou neděli“ podle hasičů zažili také obyvatelé města Grosseto. Plameny tu poničily tři budovy a šestnáct automobilů.

Kritická není situace nyní jen na toskánském pobřeží, ale i jižně od Neapole v okolí Salerna a sopky Vesuv, na Sicílii, na Elbě a v okolí Říma. Na předměstí Říma ohrožoval oheň i nemocnici, uvedla agentura ANSA.

V neděli museli kvůli požárům vegetace zastavit provoz na několika železničních tratích vedoucích z Říma k pobřeží Tyrhénského moře. Řada turistů i obyvatel metropole se tak nemohla z pláže vrátit až do pondělí zpět do města. Mnoho turistů i obyvatel metropole se tak nemohlo z pláže zpět do města vrátit až do noci na dnešek.

Agentura Reuters informovala, že hasiči zasahovali na římském přímořském předměstí Ostia u třech požárů. „Situace je velmi vážná. Řím nemůže tomuto přírodnímu prostředí čelit sám,“ prohlásila během inspekční cesty starostka Říma Virginia Raggiová.

Starostka rovněž naznačila, že požáry v metropoli by mohly být dílem žhářů. Policie po celé zemi zadržela již několik lidí, které podezřívá ze zakládání požárů, jednoho pak dopadla v metropoli. Podle agentury DPA v Itálii v uplynulých čtyřech týdnech shořelo tolik lesů a
křovin, jako za celý loňský rok - na ploše téměř 26.000 hektarů.

Požáry zasáhly i Francii - přes 700 hasičů se snažilo dostat pod kontrolu živel na jihu země u města Saint Cannat.

Červnové portugalské peklo

S ohněm znovu bojují i na severu Portugalska. Požár, který jednotky považovaly za uhašený, se znovu rozhořel.

V polovině června si lesní požáry v centrální části Portugalska v oblasti u města Pedrogâo Grande vyžádaly přes šedesát mrtvých a desítky zraněných. Hořet začalo asi dvě stě kilometrů od Lisabonu. S plameny bojovaly stovky hasičů.

Většina obětí uhořela ve svých autech na silnici nedaleko Pedrógão Grande, když se snažili před živlem ujet. „Pokud jde o lesní požáry, tak se podle všeho bohužel jedná o nejhorší neštěstí posledních let,“ komentoval tehdy situaci premiér António Costa.

Jaký je postup, pokud vám na dovolené hoří?

Lidé by se měli před cestou na jih Evropy informovat o hrozbě požárů, věnovat pozornost informacím místních a zdaleka se vyhnout oblastem, kde právě hoří.

Kvůli případným evakuacím prošli letos čeští delegáti školením. „V první fázi delegát komunikuje s hotelem – dává na vědomí hotelům, že ví o tom, že se něco děje a že klienti té konkrétní cestovní kanceláře by se měli soustředit na místě, které delegát určí,“ říká mluvčí Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež.

Další fází je možný návrat domů a reklamace zájezdu. Do složitějších situací se ale můžou dostat individuální turisté třeba v případě, že by opouštěli takovouto oblast zasaženou požárem.

„Situace v té mlze může být velice dramatická, nevíte, kolik aut už v koloně stojí, kolik aut tam hoří, jestli tam nejsou hasiči. V mnoha požárech nejsou ani tak postiženi lidé v nemovitostech jako v autech,“ upozorňuje Papež.