Čínský prezident uvedl do funkce novou správkyni Hongkongu, ve městě došlo ke střetům

Pýcha i vzdor vyvoleného města. Autorský dokument Hongkong: 20 let poté (zdroj: ČT24)

Čínský prezident Si Ťin-pching oficiálně uvedl do funkce nově zvolenou správkyni Hongkongu Carrie Lamovou. Ceremoniál se uskutečnil v rámci 20. výročí předání Hongkongu pod správu Číny. Prezident ve svém projevu varoval, že Peking nebude tolerovat žádné podkopávání své autority. Prohlásil rovněž, že Hongkong je nyní svobodnější než dříve. V ulicích města podle serveru BBC došlo ke střetům stoupenců Pekingu s prodemokratickými demonstranty.

Krátce před ceremoniálem se uskutečnil protest prodemokratických aktivistů. Na místě se s aktivisty střetli stoupenci Pekingu. Mezi policií a prodemokratickými demonstranty následně proběhla tvrdá potyčka a po hodině byl protest rozpuštěn - úřady ho označily za nelegální. 

Carrie Lamová skládá přísahu před zraky čínského prezidenta
Zdroj: Bobby Yip/Reuters

„Je to nejnaléhavější protest za posledních 20 let,“ prohlásil pro AP jeden z účastníků demonstrace. Protestující drželi transparenty s kritikou čínského prezidenta a hongkongských politiků a požadovali konec vlády jedné strany. Někteří přišli s žlutými deštníky, symbolem demokratického aktivismu v Hongkongu. 

Představitelé prodemokratické strany Demosisto BBC sdělili, že úřady devět aktivistů zadržely. Mezi zadrženými je zřejmě i Joshua Wong, tvář prodemokratického hnutí a vln protestů z roku 2014.

Světla nad Hongkongem ve stínu „varovné linie“ prezidenta (zdroj: ČT24)

Peking utahuje šrouby

Peking postupně posiluje kontrolu nad hongkongským územím, ačkoli slíbil zachovat jeho svobody a vysokou míru autonomie. Omezení volebního práva schválené v roce 2014 vyhnalo studenty a mladé lidi do ulic.

Carrie Lamová je mezi Hongkongčany velmi nepopulární. Převažuje u nich názor, že je loutkou prezidenta Si. Její výběr byl obrovským zklamáním nejen pro demokratický tábor, ale i střední vrstvu. Do poslední chvíle nikdo nevěřil, že Peking zvolí zástupce, kterého si většina lidí evidentně nepřeje.
Barbora Šámalová
zpravodajka ČT

Aktivisté během takzvané deštníkové revoluce požadovali konec principu „jedna země, dva systémy“ a žádali, aby si v roce 2017 mohli svého správce vybrat svobodně, což Čína i k ní loajální hongkongský správce Leung Čchun-jing odmítli. Novou tváří v čele Hongkongu se tak stala stoupenkyně Pekingu Carrie Lamová. 

 „Očekává se ještě těsnější propojování Hongkongu s Pekingem, ještě větší zasahování do řízení města a ovlivňování místní politiky ze strany centrální čínské vlády,“ popsala možný scénář vývoje Honkgongu pod vedením Lamové zpravodajka ČT Barbora Šámalová.

Prezident Si ve svém projevu varoval, že podkopávání autority Pekingu je „naprosto nepřípustné“. Dále uvedl, že jakékoliv snahy sabotovat pevninskou Čínu „překračují všechny meze“. Zároveň zdůraznil, že by Hongkong měl posílit svou bezpečnost a vlasteneckou nauku na školách. Podle AP jeho slova byla narážkou na návrhy zákona, kterým opozice dlouhodobě vzdoruje. Prezident rovněž prohlásil, že Hongkong je nyní svobodnější než dříve.

Hongkonžané vyšli do ulic, požadují svobodné volby a propuštění disidenta Liou Siao-po (zdroj: ČT24)

Barbora Šámalová, zpravodajka ČT:

Chybí právo na svobodné volby. Statisíce lidí kvůli němu vyšly v roce 2014 do ulic, týdny blokovaly město. Zrodily se nové idoly mezi studentskými vůdci. Nathana Lawa vynesly sympatie až do parlamentu.

Jeho kamarád Joshua Wong na to zatím neměl věk, ale odhodlání z něj udělalo zřejmě nejslavnějšího Hongkonžana současnosti a zarputilost jednoho z hlavních vyzyvatelů Pekingu. Dnes jsou v ulicích znovu.

Dvě dekády pod čínskou rukou. Příběh dvojího města (zdroj: ČT24)
Vydáno pod