Česko lituje křivd z vysídlení Němců, řekl Nečas a sklidil potlesk vestoje

Mnichov - Premiér Petr Nečas v projevu v bavorském parlamentu zopakoval pasáž z česko-německé deklarace z roku 1997, že Česko lituje křivd způsobených poválečným vysídlením sudetských Němců. Návrat předválečných majetkových poměrů v českém pohraničí ale rozhodně odmítl. Bavorský premiér Horst Seehofer označil Nečasův projev za hodný úcty.

„Litujeme, že poválečným vyháněním, jakož i nuceným vysídlením sudetských Němců z tehdejšího Československa, vyvlastňováním a odnímáním občanství bylo způsobeno mnoho utrpení a křivd nevinným lidem, a to i s ohledem na kolektivní charakter přisuzování viny,“ citoval Nečas článek 3 deklarace, kterou před 16 lety podepsal německý kancléř Helmut Kohl a tehdejší český premiér Václav Klaus.

Předválečné majetkové poměry není možné obnovit

Nečas také vyzdvihl přínos Němců pro předválečný hospodářský a kulturní rozvoj československého pohraničí a přiznal, že je možné napravit „jen velmi málo špatného, co v dějinách se stalo“. „Hledání společné interpretace dějin poskytne morální satisfakci, předválečné majetkové poměry však není možné obnovit,“ zdůraznil český premiér, kterému se za jeho proslov dostalo od přítomných potlesku vestoje.

V projevu se jinak Nečas soustředil na společnou identitu Bavorska a Česka a připomněl vzájemnou historii a kulturní vazby obou sousedních zemí a jejích obyvatel sahající až do středověku.

Horst Seehofer:

„To vyjádření lítosti týkající se utrpení sudetských Němců, jejich ztráty domova, majetku, příbuzných, bylo velmi hodné úcty. To jsme neočekávali. Musíte brát v potaz i vnitropolitickou situaci v Česku, která není jednoduchá po nedávné prezidentské kampani. Moje očekávání jsou dalece překonána.“

Petr Nečas na návštěvě Bavorska
Zdroj: ČTK/AP/dpa, Tobias Hase

Historická chvíle bavorského zemského sněmu

Nečas před bavorskými poslanci vystoupil jako vůbec první předseda české vlády a bavorští představitelé s jeho proslovem spojovali velká očekávání. Předsedkyně mnichovského parlamentu Barbara Stammová ho na úvod shromáždění označila za „historickou chvíli v bavorském zemském sněmu“.

Nečas už ve středu po setkání se Seehoferem naznačil, že se ve svém proslovu nevyhne česko-německé minulosti poznamenané poválečným vysídlením sudetských Němců. Ti se z velké části usadili právě v největší německé spolkové zemi.

Obě země ale nyní chtějí vzájemné vztahy směřovat především na budoucnost a prohlubovat spolupráci mimo jiné ve vědě a výzkumu. Do ní se má zapojit i Německé centrum pro letectví a kosmonautiku v Oberpfaffenhofenu. Středisko ležící nedaleko bavorské metropole vyvíjí zařízení pro evropský satelitní systém Galileo, jehož řídící centrum sídlí v Praze. Jeho návštěvou Nečas svůj program v Bavorsku uzavřel.

Nečasova návštěva měla i hospodářský charakter

Bavorsko je sedmá největší ekonomika EU. Zhruba třetina českého exportu do Německa skončí právě pod bavorskými Alpami. Už brzy by přitom měli Bavoři každoročně nakoupit české zboží za víc než 10 miliard eur. „Bavorsko je náš třetí nejdůležitější obchodní partner, významnější než třeba Spojené státy nebo Francie,“ konstatoval Nečas.

Přes česko-bavorskou hranici putuje nejen zboží. Od května roku 2011, kdy padly poslední byrokratické bariéry, našly v Bavorsku práci už přes 4 tisíce Čechů. Německý úřad práce si dokonce zřídil pobočku v Plzni.