Do policejní dodávky na Champs Elysées najel ozbrojený řidič. Vezl plynovou bombu

Útok plynovou bombou v Paříži na policejní dodávku (zdroj: ČT24)

Francouzské úřady případ vyšetřují jako teroristický čin a ministr vnitra Gérard Collomb oznámil, že pachatel „po pokusu o útok“ zemřel. Z vozidla, jež po nárazu začalo hořet, řidiče s těžkými popáleninami vytáhli policisté, kteří plameny následně uhasili. Muž následně popáleninám podlehl. Podle AFP byl veden v evidenci úřadů jako islámský radikál.

Policie u řidiče našla pistoli a v autě automatickou pušku s množstvím nábojů a také plynovou bombu, která požár zřejmě způsobila. Podle vyšetřovatelů byl útočníkem 31letý francouzský občan s tuniskými kořeny Adam Lotfi Djaziri.

Kvůli svým radikálním projevům byl v evidenci úřadů od roku 2015. Neměl ale za sebou kriminální minulost. Podle AFP byla i jeho rodina součástí hnutí salafistů, tedy islámských fundamentalistů.

Pařížská prefektura na Twitteru bezprostředně po útoku upozornila, že oblast včetně přilehlé stanice metra byla uzavřena, a vyzvala veřejnost, aby se lokalitě vyhýbala. O půl hodiny později úřady informovaly, že „situace je pod kontrolou“ a že mezi policisty a civilisty nikdo nebyl zraněn.

Policisté místo kolem incidentu okamžitě uzavřeli
Zdroj: Reuters
Policisté místo kolem incidentu okamžitě uzavřeli
Zdroj: Reuters
Policisté místo kolem incidentu okamžitě uzavřeli
Zdroj: Reuters

Ve Francii už od ledna 2015 prakticky nepřetržitě platí výjimečný stav kvůli sérii teroristických útoků. K jednomu z nich právě na slavném bulváru Champs Elysées došlo nedávno: v dubnu tam radikál zastřelil hlídkujícího policistu a další dvě osoby zranil. 

Ministr Colomb řekl, že incident ukázal, že Francie je neustále v ohrožení. Příští týden hodlá ve vládě předložit návrh zákona, který by opět prodloužil výjimečný stav zavedený před rokem a půl po pařížském masakru, jenž stál životy desítek lidí. Výjimečný stav má pak nahradit posílení pravomocí policie v rámci boje proti ozbrojenému radikalismu na trvalo.