Katarskou krizi mohou pocítit i čeští turisté, říká velvyslanec ČR Martin Vítek

Rozhovor s českým velvyslancem v Kataru a Kuvajtu Martinem Vítkem (zdroj: ČT24)

Kroky Saúdské Arábie, Spojených arabských emirátů, Bahrajnu a Egypta vůči Kataru jsou bezprecedentní. V Událostech, komentářích to uvedl český velvyslanec v Kataru a Kuvajtu Martin Vítek. Všechny země uzavřely vzdušný prostor pro aerolinky Qatar Airways, což mohou pocítit i čeští turisté, uvedl. Řešení krize podle něj může trvat týdny až měsíce.

Zdůrazněme, vy v tuto chvíli sídlíte v Kuvajtu. Změnilo se nějak fungování české ambasády a změní se nějak fungování třeba českých turistů a byznysmenů v regionu Perského zálivu kvůli těm mohutným sankcím, které část států tohoto regionu vyhlásila proti Kataru?

Ano, mohou se změnit cestovatelské osudy některých českých občanů. Já bych jenom pro pořádek potvrdil, že počínaje úterým Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, Bahrajn a Egypt uzavřely svůj vzdušný prostor pro lety Qatar Airways a zároveň zrušily lety svých leteckých dopravců do Kataru.

Je uzavřena námořní hranice mezi Saúdskou Arábií, Spojenými arabskými emiráty s Bahrajnem na jedné straně a Katarem na straně druhé.

Jediná pozemní hranice Kataru se Saúdskou Arábií je také uzavřena, takže ano, čeští občané mohou být postiženi, pokud si pro cestu do Kataru vybrali některou leteckou společnost čtyř bojkotujících zemí, či plánují cestovat do bojkotujících zemí společností Qatar Airways.

Mimořádný a zplnomocněný velvyslanec České republiky ve Státu Kuvajt a Státu Katar. Vystudoval vysokou školu ekonomickou, fakultu obchodní. Na Ministerstvu zahraničních věcí České republiky pracuje od roku 1993. Působil na velvyslanectvích v Dánském království a v Irsku.

Bojkotující zemí není Kuvajt, což je zajímavé, nepřipojil se k této vlně. Můžete letmo zprostředkovat, jaký je názor veřejnosti?

Ano, ten krok Kuvajtu, že se Kuvajt nepřipojil spolu s Ománem, to jsou jediné dvě země Rady pro spolupráci arabských zemí v Zálivu, nebyl překvapivý. Kuvajt je takový středový hráč v tomto uskupení a právě pod patronací kuvajtského emíra počínaje úterým budou probíhat jednání o zprostředkování směrem k vyřešení krize.

Může být ta krize podle vás vyřešena? Protože míra blokády a sankcí je tak drastická, že pro Katar téměř není možné vyjít bez ponížení. Což v mezinárodních vztazích není úplně ideální.

Ano, máte pravdu, že kroky těch čtyř zemí jsou bezprecedentní. Toto se v minulosti nikdy nestalo a je to samozřejmě i svým způsobem ekonomická blokáda, která ovšem působí na obě dvě strany. Takže budou postiženy i společnosti z bojkotujících zemí.

Ano, ta krize by se měla vyřešit, samozřejmě je otázka, na kterou bych nejen já znal rád odpověď, jak dlouho může trvat řešení krize. Momentálně to vypadá, že se spíš pohybujeme v řádu týdnů, až měsíců.