Český a vietnamský prezident se dohodli na přímé lince i zrušení víz

Události: Zeman jednal ve Vietnamu o vízech a leteckém spojení (zdroj: ČT24)

Čeští turisté by se do Vietnamu mohli dostat bez krátkodobých víz. Na jejich jednostranném zrušení se domluvili český prezident Miloš Zeman a vietnamský prezident Tran Dai Quang. Domluvili se také na zavedení přímého leteckého spojení mezi Ho Či Minovým Městem a Prahou, uvedl Zeman. Vietnamského prezidenta pozval na návštěvu Prahy.

Zeman uvedl, že při jednání uzavřeli dohodu, která má odstranit dvě podstatné překážky v rozvoji česko-vietnamských vzájemných vztahů. Za první označil neexistenci přímé letecké linky. Pokud by letecká linka byla zřízena, ČR vyjádřila připravenost v Ho Či Minově Městě zřídit generální konzulát, uvedl Zeman.

„Tou druhou překážkou je existence krátkodobých turistických víz, která brání českým turistům v hojnějším počtu navštěvovat Vietnam,“ dodal. Poznamenal, že Vietnam stejná víza již zrušil Německu a Francii.

O zavedení bezvízové výjimky musí rozhodnout vietnamská strana, toto rozhodnutí zatím nepadlo, uvedl ředitel zahraničního odboru Pražského hradu Rudolf Jindrák. O záležitosti se podle něj bude dále jednat i s dalšími vietnamskými představiteli. Pokud by se podařilo zavedení výjimky dojednat, šlo by o jednostranný krok Vietnamu. Zrušení víz i pro Vietnamce by musela schválit Evropská unie.

Zeman se později setkal také s dalšími vietnamskými politiky, mimo jiné s místopředsedou vlády Vuong Dinh Huem a generálním tajemníkem Komunistické strany Nguyenem Phu Trongem, kterého označil za nejmocnějšího muže Vietnamu. Řekl mu, že by velmi stál o podporu při jednáních ve Vietnamu.

„Podepsali jsme řadu významných dohod, ale dvě ještě zbývají. O přímém leteckém spojení mezi Ho Či Minovým Městem a Prahou a o zrušení krátkodobých turistických víz pro české turisty. Jsem si vědom, že bez vaší podpory tyto dohody nemusí být realizovány,“ řekl Zeman.

Zeman chce vzít vietnamského prezidenta do plzeňského pivovaru

Zeman vietnamského prezidenta pozval na návštěvu České republiky. Poznamenal, že se oba shodli, že mají rádi plzeňské pivo; během setkání v ČR by tak chtěl svého hosta vzít do plzeňského pivovaru.

Český prezident také připomněl, že v úterý bylo během česko-vietnamského obchodního semináře podepsáno sedm dohod mezi českými a vietnamskými firmami. „Je tam i významná dohoda v hodnotě 20 milionů dolarů o výstavbě hotelového komplexu na mořském pobřeží,“ řekl Zeman. Věří, že tato dohoda bude „začátkem expanze českého turistického ruchu do Vietnamu“, který označil za krásnou turistickou destinaci.

Prezident Miloš Zeman na návštěvě Vietnamu
Zdroj: Reuters/Nguyen Huy Kham

Podle Quanga prezidenti mluvili i o podpoře obchodní dohody mezi Evropskou unií a Vietnamem či o zlepšení obchodní spolupráce. Vietnamský prezident českému státu poděkoval za podmínky pro vietnamskou národnostní menšinu v ČR.

Česko si bude s Vietnamem předávat odsouzené

Česká republika uzavřela ve Vietnamu smlouvy také o vzájemném předávání odsouzených občanů a o policejní spolupráci. Díky takzvané readmisní dohodě si budou moci Češi, kteří budou ve Vietnamu odsouzeni, odpykat svůj trest v České republice a naopak.

„Je to jedna z mála dohod, které máme s asijskými zeměmi o předávání vězňů. Zajišťuje, že třeba náš občan, pokud by byl odsouzen za nějaký trestný čin do vězení, může být předán k výkonu trestu do Čech a zase naopak,“ řekl Českému rozhlasu ministr spravedlnosti Robert Pelikán, který smlouvu podepsal. 

„Takováto dohoda vyžaduje velkou důvěru mezi zeměmi, takže trvalo dlouho ji vyjednat,“ dodal. Proces podle něj velmi urychlilo to, že se připravovala Zemanova návštěva v Hanoji.

Podobnou dohodu máme už s Thajskem a Hongkongem

Podle mluvčí českého ministerstva spravedlnosti Terezy Schejbalové se jedná o třetí dvoustrannou smlouvu s asijskou zemí umožňující předávání odsouzených osob. Dosud byly uzavřeny jen s Thajskem a Hongkongem.

Smlouvu již schválila vláda, po podpisu Zemana ji nyní budou muset ještě odsouhlasit obě komory parlamentu. Platit začne 60 dnů po předání ratifikačních listin.

Český a vietnamský prezident
Zdroj: Reuters

Ministerstvo spravedlnosti v posledních letech evidovalo několik žádostí Vietnamců, aby mohli trest vykonat ve Vietnamu. Podle údajů ministerstva spravedlnosti je k červnu v českých věznicích ve vazbě 146 Vietnamců, dalších 306, z toho 19 žen, jich je ve výkonu trestu. „Nejčastějším trestným činem je nedovolená výroba a jiné nakládání s psychotropními látkami a jedy,“ podotkla Schejbalová. Ve vietnamském vězení je podle informací českých úřadů jeden Čech.

Podepsána byla i smlouva o policejní spolupráci. „Měla by posílit spolupráci mezi vietnamskou a českou policií, zejména pokud jde o otázku výměny informací a zamezení obchodu zejména s drogami na obou stranách,“ řekl náměstek ministra vnitra Petr Mlsna, který smlouvu podepsal.

V současné době podle něj neexistuje žádný právní základ, podle kterého by si mohly obě strany vyměňovat informace o trestné činnosti. „Což by mělo být do budoucna odstraněno a zároveň by také měla být intenzivněji využívána spolupráce policejních důstojníků při jednotlivých ambasádách,“ dodal.

Podle českého ministerstva vnitra je důležité, že se výměna informací nebude týkat pouze policistů, ale také celníků, kteří se zabývají trestnou činností související s oběhem zboží a drogami. 

Vydáno pod