Léčiva i optická vlákna do Vietnamu. Při Zemanově návštěvě uzavřely české firmy smlouvy

Asijské námluvy prezidenta. O obchodních vazbách jedná ve Vietnamu (zdroj: ČT24)

U příležitosti česko-vietnamského obchodního fóra, které se koná v rámci státní návštěvy prezidenta Miloše Zemana ve Vietnamu, uzavřeli čeští podnikatelé sedm smluv či memorand. Týkají se například digitalizace státní správy, prodeje léčiv nebo optických vláken.

Prezident Miloš Zeman v proslovu k podnikatelům vyzdvihl vietnamskou komunitu žijící v Česku a její začlenění do společnosti i ekonomický rozvoj Vietnamu.

Ve vztazích s Vietnamem ale vidí několik mezer. Jmenoval chybějící přímé letecké spojení nebo otázku víz. „Chceme-li podporovat turistický ruch, je dobré, aby byla pro české občany zrušena krátkodobá víza,“ řekl Zeman. O tématu bude pravděpodobně mluvit i s vietnamským prezidentem, podle informací ČTK ale zrušení víz Vietnam v současné chvíli nechystá.

Jako o třetí sporné věci se Zeman zmínil o dvou nepovedených českých investicích ve Vietnamu, konkrétní firmy ale nejmenoval. Poznamenal, že jednu z těchto investic se dnes podařilo vyřešit, což označil za přátelské gesto.

Při cestě do Vietnamu a Kazachstánu Zemana doprovází více než šedesátičlenná podnikatelská delegace zastupující na padesát firem. Mezi jejími členy je kupříkladu bývalý premiér Petr Nečas nebo exministr zahraničí Jan Kavan. Cestu pro podnikatele organizuje Svaz průmyslu a obchodu. Kromě úterního podnikatelského fóra pořádá i středeční seminář na jihu Vietnamu v Ho Či Minově Městě. Toho se ovšem Zeman účastnit nebude. Po zkušenostech z návštěvy Číny, kde český prezident po náročném programu působil unaveně, chce Pražský hrad prezidentovo vytížení zmírnit.

Nové příležitosti pro české firmy

V podnikatelské misi jsou podle prezidenta Svazu průmyslu a obchodu ČR Jaroslava Hanáka zastoupeny firmy z různých oblastí včetně výrobních, informačních a komunikačních technologií, energetiky, strojírenství nebo dopravy.

Smlouvy se svými partnery nyní v Hanoji podepsalo sedm z nich. Mezi nimi je výrobce léčiv, doplňků stravy a kosmetiky Clinex. Podle předsedy představenstva této společnosti Jiřího Starečka už firma do Vietnamu dodává několik produktů a nově by se měl jejich počet rozšířit na dvanáct. „Jedná se o produkty na bázi léčiv a doplňků stravy, třeba vitaminů, které tady nemají,“ dodal. Vietnamský partner bude tyto výrobky dodávat do jednotlivých lékáren. Objem obchodu v následujících dvou letech odhadl zhruba na 3,5 milionu dolarů.

Další společností je Optokon, která podniká v oblasti telekomunikací a výroby optických vláken. Její šéf Jiří Štefl novinářům řekl, že dohoda je pro Optokon poměrně významná a umožní ve větším měřítku vstup na vietnamský trh. „Pro naše výrobky je potřeba zajistit veškerý servis a potom další podporu pro širokou škálu zákazníků,“ poznamenal. Dohoda se podle něj týká oblasti telekomunikačního trhu, ale i produktů pro vojenské aplikace. Smlouva v prvním roce podle něj přinese zakázky asi za 250 tisíc dolarů (zhruba 5,9 milionu korun), další postup bude záležet na vietnamské straně.

Společnost Dřevojas podepsala smlouvu o dodávce keramického lisu, Nemocnice Na Homolce spolupráci s Nemocnicí přátelství v Hanoji a Techniserv IT plánuje spolupracovat s Vietnamci při digitalizaci státní správy. Dohody uzavřely i firma Vari Jsc. a East Sea Group.