Aboridžincům už květnatá slova v ústavě nestačí. Chtějí do parlamentu

Horizont ČT24: Australští domorodci chtějí svá práva (zdroj: ČT24)

Čelní představitelé domorodých Austrálců se dohodli, že symbolické uznání jejich etnika ústavou nestačí. Budou usilovat o dohody s federální vládou o vlastním poradním orgánu napojeném na parlament. Přijmou pouze „zásadní ústavní změnu a strukturální reformu“. Okolo 250 vůdců domorodého obyvatelstva Austrálie se setkalo před třemi dny u monolitu Ayers Rock. Podle serveru BBC se jednalo o historicky první takové celonárodní setkání.

Rozsah smluv není zatím jasný, ale podle představitelů Aboridžinců to bude lepší varianta než kosmetická změna ústavy. Žádají také ústavně zakotvený „hlas“ v parlamentu. „Počet uvězněných v poměru k celému etniku je u nás nejvyšší na celém světě. Ale přitom není zločin naší přirozeností,“ uvedli představitelé v dnes zveřejněném prohlášení.

„Usilujeme o ústavní reformy, které by náš lid posílily a uvedly jej na správné místo ve vlastní zemi,“ stálo v něm dále. V dokumentu rovněž žádají dohodu s vládou a zřízení komise, jež by dohlížela nad „pravdivým výkladem dějin (domorodého etnika)“. Austrálie je jedinou zemí britského společenství národů, která neuzavřela smlouvu s původním obyvatelstvem.

Setkání bylo naplánováno na 50. výročí hlasování, na jehož základě bylo původní obyvatelstvo zahrnuto do národního sčítání lidu. Australský premiér Malcom Turnbull a vůdce opozice Bill Shorten pozvání na rokování odmítli s poukazem na to, že nechtějí diskuse ovlivňovat. Tasmánský delegát Michael Mansell BBC řekl, že doufá, že proces by mohl ukončit znevýhodnění Aboridžinců v oblastech vzdělání, zaměstnání a kriminality.

Život Aboridžinců v Austrálii
Zdroj: ČT24

Alkoholismus, trestné činy, sebevraždy

Aboridžinci, odhadem 700 tisíc osob z celkového počtu 23 milionů obyvatel Austrálie, vycházejí špatně optikou takřka všech hospodářských a společenských ukazatelů. Domorodé obyvatelstvo vykazuje nepřiměřeně vysokou míru sebevražednosti, alkoholismu, domácího násilí a vězněných.

Austrálii se už desetiletí nedaří s původním obyvatelstvem, které na kontinent přišlo zhruba 50 tisíc let před britskými kolonisty, dospět ke smíru. V roce 2008 se australská vláda domorodému etniku oficiálně omluvila za příkoří napáchaná v minulosti.