České nanotechnologie jsou vyhlášené. Firmy přesto těžce shánějí investory

Události: České nanotechnologie v USA (zdroj: ČT24)

České nanotechnologické firmy patří ke špičce v oboru. Přesto velice obtížně shánějí peníze na rozvoj. Stěžují si, že banky půjčují převážně zavedeným společnostem. Partnery, kteří by jim pomohli s vývojem a prodejem výrobků v zámoří, proto hledaly na veletrhu ve Washingtonu.

Jan Procházka by při příští rekonstrukci Bílého domu rád uplatnil svůj vynález ‒ nátěr, díky němuž nerostou na fasádě řasy ani plísně a bez údržby vydrží dekády. „Náš nátěr se každý den, když vyleze sluníčko, sám začne čistit. Vypálí všechno, co na něm je. Výsledek je krásná věčná bílá,“ vysvětlil ředitel firmy Advanced Materials-JTJ.

O nové kontakty usilují i zástupci dalších nanotechnologických firem. V Americe nabízí například polštáře pro alergiky nebo baterii, která je bezpečnější než ty klasické. „Skutečně máme v České republice unikátní výrobky a patenty. Tím, že jsme s nanotechnologiemi začali jako jedni z prvních na světě, jsme daleko,“ tvrdí předseda Asociace nanotechnologického průmyslu ČR Jiří Kůs.

Banky jen pro zavedené firmy

České firmy ve Spojených státech hledají nejen partnery na vývoj i obchod, ale také peníze. Doma totiž podle nich banky půjčují hlavně zavedeným firmám. A tak pátrají po společnostech, které se nebojí riskovat. Třeba firma Pardam hledá investora pro již hotové produkty, především filtry potravinářských produktů.

Spojené státy sice jsou lídrem v nanotechnologiích, avšak administrativa je aktuálně pohlcena svými vlastními problémy, a stále tak není jasné, kolik peněz půjde na vědu a jaké projekty dostanou prioritu.