Německý voják plánující útok se vydával za syrského uprchlíka, měl i seznam obětí

Německý voják, který se měl vydávat za syrského uprchlíka, aby mohl ve jménu krajní pravice provést atentát, si vypracoval seznam možných obětí. Berlínské a braniborské televizi RBB to sdělila policie s tím, že na seznamu bylo i jméno jedné levicové poslankyně berlínského zemského parlamentu. Německá ministryně obrany Ursula Von der Leyenová kvůli případu neodletěla do USA.

O závažnosti případu svědčí to, že jeho vyšetřování převzalo německé nejvyšší státní zastupitelství. „Pro ministryni je nyní na prvním místě objasnit aktuální události kolem nadporučíka A. z Illkirchu,“ reagovalo na zrušenou návštěvu USA německé ministerstvo obrany.

Osmadvacetiletý nadporučík Franco A., který pochází z hesenského Offenbachu, byl zadržen minulý týden. Jako syrský uprchlík se zaregistroval v roce 2015, loni v lednu pak podal v Bavorsku žádost o azyl. Protože neuměl arabsky, požádal o pohovory ve francouzštině. Úřady je v současné době umožňují vést v jazyce, ve kterém si žadatel přeje.

Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF) následně koncem loňského roku poskytl vojákovi omezenou ochranu. Deník Nürnberger Nachrichten poznamenal, že v příslušném spise je řada nesrovnalostí, úřad například neprověřil zprávy o údajných zraněních, o kterých muž tvrdil, že je utrpěl při útoku radikálního hnutí Islámský stát.

List Die Welt zase o víkendu uvedl, že azylové řízení zřejmě zpracovával jiný voják, kterého armáda přidělila úřadu jako výpomoc.

Voják se zřejmě snažil svést atentát na běžence

Zadržený voják z povolání je podezřelý z přípravy atentátu motivovaného nenávistí vůči cizincům. Útok totiž zjevně měl vypadat jako čin uprchlíků. Existuje také podezření, že kradl armádní munici. Ve vazbě je spolu s ním také 24letý muž, který je považován za jeho komplice.

O krajně pravicové orientaci Franca A. existovaly náznaky už v roce 2014, armáda ale neučinila žádné kroky. Von der Leyenová i kvůli tomuto případu představitele bundeswehru tvrdě kritizovala a hovořila o slabosti vedení. Opozice jí následně vyčetla, že její kritika byla příliš paušální.

Německou armádu v poslední době postihlo několik skandálů. Ten aktuální se navíc může ještě rozrůst, protože ministerstvo obrany vychází z toho, že v okolí Franca A. bylo dalších až pět vojáků, kteří se řadí k extrémní pravici.