Při turbulenci na letu z Moskvy do Bangkoku se zranilo nejméně 27 lidí, někteří vážně

Nejméně 27 lidí se podle ruského velvyslanectví v Thajsku zranilo, když se letadlo ruské společnosti Aeroflot dostalo během cesty z Moskvy do Bangkoku do turbulence. Aerolinky v prohlášení uvedly, že pilot letounu typu Boeing 777 nemohl pasažéry varovat, protože turbulence nastala v oblasti bez oblačnosti.

Některá zranění jsou vážná, informovala agentura TASS s odvoláním na zástupce ruského konzulátu v thajské metropoli. „Zranění utrpěli mnohočetné zlomeniny. Jsou mezi nimi Rusové i cizinci,“ řekl ruský diplomat Vladimir Sosnov. Ti, kteří utrpěli zranění, podle něj patrně nebyli při turbulenci připoutaní.

Ruská ambasáda v Bangkoku v prohlášení uvedla, že mezi zraněnými je 24 Rusů, z nichž 15 bylo převezeno do nemocnice k ošetření. Další tři zranění jsou Thajci. „Zranění jsou různě vážná. Většinou jde o zlomeniny a pohmožděniny,“ uvedlo velvyslanectví.

Společnost Aeroflot uvedla, že nehoda se stala 40 minut před přistáním v Bangkoku. Aerolinky létají z Moskvy do Bangkoku dvakrát denně. Thajsko, především jeho přímořská letoviska, je oblíbenou destinací ruských turistů.

Proč přibývá turbulencí (zdroj: ČT24)

Co je turbulence?

K turbulencím dochází na místech, kde se setkávají vzdušné masy proudící různou rychlostí. Jsou důsledkem vnitřního tření vzduchu.

Některé turbulence jsou tak silné, že mohou letadlům způsobit vážné problémy. Například v srpnu loňského roku muselo letadlo americké letecké společnosti United Airlines nouzově přistát v Irsku. Příčinou byla turbulence nad Atlantikem a komplikace s ní spojené. Z celkem 220 lidí na palubě se jich 16 zranilo, včetně dvou členů posádky. Dvanáct ze zraněných bylo převezeno k nemocničnímu ošetření.