Dva Češi obvinění v Řecku ze špionáže odletěli k soudu

Dva Čechy obviněné ze špionáže čeká v Řecku soud (zdroj: ČT24)

Češi Martin Pezlar a Ivan Buchta, kteří byli v Řecku před pěti lety obviněni ze špionáže, odletěli k tamnímu soudu. Podle řeckých úřadů jako zaměstnanci softwarové firmy pořizovali pro novou hru snímky vojenských objektů v citlivé oblasti u hranice s Tureckem. Čtyři měsíce byli kvůli tomu ve vazbě. Dvojice ale tvrdila, že v Řecku trávila dovolenou. Fotografovali prý jako turisté.

Ani jeden z mužů nepřemýšlel nad tím, že by k soudu nedorazil. „Rozhodně jsme tam žádnou špionáž neudělali, nemáme důvod nejet,“ uvedl Pezlar před odletem.

„Věříme ve spravedlivý rozsudek řeckého soudu a doufáme, že se již brzy budeme moci vrátit k běžnému rodinnému i pracovnímu životu,“ řekli dříve. K soudnímu stání mají přijít ve středu do správního střediska Mytilini na ostrově Lesbos.

Dopisem s prosbou o podporu ze strany státu se obrátili na českého premiéra Bohuslava Sobotku a ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka. Ministerstvo oběma občanům pomohlo už při jejich zadržení před pěti lety, řekla jeho mluvčí Michaela Lagronová. „Věříme, ze soud pro oba české občany dopadne dobře a samozřejmě jsme připraveni být jim nápomocni, když budou potřebovat jakoukoli pomoc,“ uvedla.

Dvojice Čechů byla v Řecku zadržena v září 2012 na ostrově Limnos. Tehdy se hovořilo o tom, že za údajnou špionáž mohou dostat až dvacetiletý trest odnětí svobody. Pro jejich propuštění se kromě české diplomacie angažovalo 21 tisíc občanů formou petice i představitelé státu.

Čechy obviněné ze špionáže čeká v Řecku soud (zdroj: ČT24)

Oba Češi byli propuštěni na kauci

Tehdejší premiér Petr Nečas se kvůli tomu sešel s předsedou řecké vlády Antonisem Samarasem a prezident Václav Klaus ve věci poslal dopis svému řeckému protějšku. Po zaplacení kauce byli Pezlar a Buchta propuštěni z vazby, do ČR se vrátili v lednu 2013. Každý musel zaplatit podle jejich advokátky 5000 eur (tehdy celkem zhruba 256 tisíc korun).

Muži v době, kdy byli zadrženi, pracovali pro společnost Bohemia Interactive, která vyvíjí počítačové hry. Podle dřívějších zpráv médií řecká policie uváděla, že na Limnosu pořizovali snímky pro novou hru. Společnost ale odmítla, že by její zaměstnanci byli v Řecku pracovně, a stejně se později vyjádřili také Pezlar a Buchta.