Čeští „špioni“ dorazili do Prahy. Nejhorší je psychika, vzkazují

Praha – Češi, kteří byli od září zadržováni v řeckém vězení, jsou zpět v Česku. Dvojici počítačových vývojářů úřady zatkly kvůli podezření ze špionáže. Na svobodu se dostali včera díky kauci. Každý musel zaplatit v přepočtu 130 tisíc korun. Trestní řízení bude i nadále pokračovat. Muže čekalo na pražském letišti emotivní přivítání od členů rodin, přílet provázel také velký zájem médií. „Pobyt v řeckém vězení nám výrazně ulehčilo to, že jsme nebyli rozděleni,“ řekli po příletu Martin Pezlar a Ivan Buchta. Jejich přátelství se podle nich ještě posílilo.

„Je to ohromné, až teď tomu věřím, protože do té doby, co jsem byl v Řecku, jsem říkal - může se stát ještě cokoliv. Ale přiletěli jsme a jsme na svobodě,“ řekl Pezlar. Jeho kolega dodal, že samotné propuštění bylo poměrně rychlé a překvapivé, přičemž o vyjednáváních například české diplomacie věděli „zprostředkovaně a zpovzdálí“. Oba chtějí dále spolupracovat s řeckými úřady v nejvyšší možné míře. „Je to jediná možnost, jak v této situaci jednat,“ dodal Buchta. Jestli se do Řecka vydají osobně, nebo budou spoléhat na svého právního zástupce, zatím nevědí.

Jejich letadlo přistálo v Praze po jedenácté hodině. Na oba čekaly jejich rodiny. „Nejhorší byla psychika, člověk si musí udržet zdravé vědomí,“ popsal Pezlar svůj pobyt za mřížemi. „Jestli budu ještě něco podnikat, tak už určitě ne v Řecku,“ dodal. 

Následující dny plánují propuštění muži strávit se svými nejbližšími, dnešek věnovali hlavně povídání se svými rodinami. „Chtěl jsem se dozvědět, co se dělo tady, a věnovat se svým blízkým,“ řekl Martin Pezlar.

Martin Pezlar a Ivan Buchta si nedobrovolně prodloužili pobyt na ostrově Chios na zhruba 4 měsíce. K návratu domů jim pomohla zaplacená kauce – u každého z nich ve výši 130 tisíc korun v přepočtu. Propuštění na kauci je zatím jen první vyhranou bitvou, podle advokátky Dagmar Raupachové je ale situace dvojice Čechů o poznání příznivější, minimálně v tom, že by se už nemuseli zpovídat z domnělé špionáže. „Odhaduji, že dojde dokonce ke změně právní kvalifikace,“ řekla České televizi. 

Ivan Buchta:

„Ve vězení se k nám chovali korektně. Nemůžeme si stěžovat, byla snaha s námi rozumně komunikovat. Podmínky byly vězeňské, ale netrpěli jsme žádnou nouzí. Není důvod ke stížnostem.“

Buchta: Fotili jsme normální fotky

Muži jsou obviněni z toho, že v Řecku jako zaměstnanci softwarové firmy pořizovali pro novou hru snímky vojenských objektů v citlivé oblasti u hranice s Tureckem. Po jejich zářijovém zadržení se hovořilo o tom, že za údajnou špionáž mohou dostat až dvacetiletý trest odnětí svobody. Jejich firma ale odmítla, že by její zaměstnanci byli v Řecku pracovně, a také oni později uvedli, že tam trávili soukromou dovolenou a fotky pořizovali jako turisté. 

K propuštění obou mužů nejspíš pomohl i tlak českých úřadů. Prostřednictvím dopisu se o ně zasazoval prezident Klaus i premiér Nečas. Podpory se dočkali také od veřejnosti. Například na konci listopadu se desítky lidí sešly před řeckou ambasádou. „To, co všichni ti lidé udělali, nám možná umožnilo tady teď stát a odpovídat na vaše otázky,“ řekl Ivan Buchta štábu ČT před aténským terminálem.

Podobný případ vzbudil pozornost předloni v říjnu, kdy byli tři Češi zatčeni pro podezření ze špionáže v Zambii. Podle obvinění tamních úřadů fotografovali vjezdy do kasáren a základnu zambijského letectva, za což jim hrozilo až 30 let vězení. Z vazby byli po týdnu propuštěni na kauci, ale nesměli opustit zemi a museli se hlásit na policii. Koncem prosince 2011 se trojice Čechů, která všechna obvinění odmítala, vrátila tajně do Česka a Zambie pak na ně vydala zatykač. Loni v dubnu bylo ale soudní řízení s nimi v Zambii zastaveno.